Vanilková zmrzlina bude nedostatkovým tovarom: Skrýva sa za tým tento dôvod!

NETKY.SK • 11 Máj 2018, 12:18 • 2 min
Vanilková zmrzlina bude nedostatkovým tovarom: Skrýva sa za tým tento dôvod!

Táto správa sklame všetkých milovníkov vanilky.

slovakia

left justify in out

Vanilka je jedným z najobľúbenejších korení na svete. Ide o zvláštny druh orchidei, ktorá sa pestuje predovšetkým na Madagaskare. V poslednom období však trh ochromila informácia o jej astronomickom zdražení. Za vanilku momentálne zaplatíme viac ako za striebro!

 

V roku 2013 by sme za kilogram vanilky dali približne 42 eur. Prešlo len päť rokov a jej cena stúpla tak, že to mnohým vyrazilo dych. V súčasnosti za rovnaké množstvo voňavých strukov zaplatíme 446,5 eura! Pre ilustráciu, kilogram striebra stojí 446 eur.

 

Historické maximá v cenách dosahuje vanilka kvôli cyklónom, ktoré zasiahli Madagaskar a zničili veľkú časť úrody. Poľnohospodári momentálne nevedia odhadnúť, koľko korenia sa im podarí dopestovať.

 

Vanilka je významnou súčasťou potravinárskeho priemyslu. Vzhľadom na túto situáciu však jednotliví výrobcovia budú, žiaľ, zrejme musieť prejsť na výrobu produktov z takzvaného vanilínu, ktorý sa získava zložitým chemickým procesom z dreva, aby sa ceny bežných produktov mnohonásobne nezvyšovali. Výrobky z pravej vanilky si zrejme už len tak neužijeme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies