AKTUALIZOVANÉ: Na očkovanie sa budú môcť registrovať aj osoby staršie ako 16 rokov

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 14:43 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Na očkovanie sa budú môcť registrovať aj osoby staršie ako 16 rokov

BRATISLVA – Od štvrtka (29. apríla) sa spustí registrácia na očkovanie pre osoby staršie ako 16 rokov. Zverejnenie zmluvy o nákupe ruskej vakcíny Sputnika V, je otázka niekoľkých dní.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 27. apríla 15:41

Povedal to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v relácii Na Telo plus. Dôvodom sprístupnenia registrácie do tzv. čakárne je, že očkovacou látkou od Pfizer/BioNTech sa môžu očkovať aj osoby mladšie ako 18-rokov.

 

Jednotlivé termíny budú však čakateľom prichádzať postupne, podľa veku či diagnóz. S výberom vakcíny však netreba počítať. Ako vysvetlil šéf rezortu zdravotníctva, z hľadiska dodávok vakcín by to bolo kontraproduktívne.

 

Lengvarský tiež povedal, že Rusko chce vzorky svojej vakcíny otestovať vo vlastnom laboratóriu. Dodal, že už vo štvrtok (29. apríla) si odvezú 600 kusov dávok vakcín Sputnika V. 

 

„Vypýtali si mesiac na to, to aby si to skontrolovali sami vo svojej réžii,“ priblížil. Definitívne rozhodnutie o očkovaní ruskou vakcínou Sputnik V na Slovensku podľa neho padne až po tejto skúške.

 

Do konca júna by mohli byť prvou dávkou vakcíny zaočkovaní všetci 60-tnici, ktorí majú o očkovanie záujem. Tento deadline minister zdravotníctva odhadol s prihliadnutím na súčasné dodávky vakcín. Aktuálne je podľa Lengvarského zaočkovaných 46 % ľudí z tejto vekovej kategórie.

 

Lengvarský sa vyjadril aj k zverejneniu zmluvy o nákupe Sputnika V. „Verím tomu, že v najbližších hodinách budem oficiálne informovaný o liste, ktorý dostal pán minister financií od ruskej strany, kde nám povolili zverejnenie zmluvy,“ doplnil minister s tým, že zmluva bude zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.

 

Dodal tiež, že ruská strana na videokonferencii s ministerstvom prisľúbila, že dodá chýbajúce informácie z dokumentácie k vakcíne.


Správu budeme aktualizovať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies