V zasiahnutej nemocnici v Afganistane už nie je nijaký personál MSF

NETKY.SK • 4 Október 2015, 10:58 • 2 min
V zasiahnutej nemocnici v Afganistane už nie je nijaký personál MSF

KÁBUL - Medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) dnes oznámila, že stiahla všetok svoj personál zo svojej nemocnice v severoafganskom meste Kundúz, ktorá bola zničená pri sobotňajšom nálete, pričom zahynulo 19 ľudí vrátane 12 pracovníkov MSF.

slovakia

left justify in out

"Všetci pacienti v kritickom stave boli prevezení do iných zdravotníckych zariadení a v našej nemocnici nie je žiaden personál MSF," citovala agentúra AP Kate Stegemanovú, komunikačnú manažérku organizácie.

 

Niekoľko pracovníkov MSF podľa nej odišlo do dvoch nemocníc v Kundúze, kam previezli niektorých ranených zo sobotňajšieho útoku.

 

Vyšetrovanie incidentu, ktorý má na svedomí zrejme americké letectvo, stále pokračuje. Afganská strana tvrdí, že bojové vrtuľníky opätovali paľbu bojovníkov Talibanu, ktorí sa v nemocnici skrývali. Podľa Stegemanovej sa však v objekte v čase bombardovania žiadni povstalci nenachádzali.

 

Americká armáda v sobotu večer pripustila, že podnikla útok "v okolí" kundúzskej nemocnice. Jeho terčom mali byť povstalci, ktorí spustili paľbu priamo na amerických vojakov, asistujúcich afganským vládnym silám v Kundúze.

 

MSF informovali, že ich nemocnica v Kundúze bola opakovane terčom leteckých útokov od 2.08 h do 3.15 h miestneho času, a to v približne pätnásťminútových intervaloch, hoci bojujúce strany vedeli, kde sa nachádza. Hlavná budova nemocnice, v ktorej bola jednotka intenzívnej starostlivosti, pohotovosť a oddelenie fyzioterapie, bola opakovane a veľmi presne zasiahnutá počas každého z útokov, kým okolité budovy zostali takmer nedotknuté.

 

Taliban obsadil hlavné mesto rovnomennej provincie v pondelok. Afganskej armáde sa ho za podpory americkej armády podarilo dobyť späť vo štvrtok, sporadické boje v uliciach však stále pokračujú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies