V truhle poľského generála našli časti tiel ďalších 7 obetí zo Smolenska

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 13:45 • 2 min
V truhle poľského generála našli časti tiel ďalších 7 obetí zo Smolenska

VARŠAVA - Pri exhumácii telesných pozostatkov poľského generála Bronislawa Kwiatkowského, ktorý bol v roku 2010 jednou z obetí leteckého nešťastia pri ruskom Smolensku, sa zistilo, že v truhle sa nachádzajú aj časti tiel ďalších siedmich ľudí. Napísal to na svojej webovej stránke poľský spravodajský magazín Fakt.

slovakia

left justify in out

Exhumácie pozostatkov obetí smolenskej katastrofy sa konajú v rámci nového vyšetrovania prípadu. Ako prvé boli vlani v novembri exhumované pozostatky prezident Lecha Kaczyňského a jeho manželky Marie, ktorí boli pochovaní na krakovskom zámku Wawel.

Generál Kwiatkowski bol v čase leteckého nešťastia operačným veliteľom poľského letectva. Jeho vdova Krystyna pre Fakt potvrdila, že v truhle s pozostatkami jej manžela sa nachádzali aj časti tiel iných obetí vrátane už exhumovaných v rámci obnoveného vyšetrovania.

V apríli tohto roku námestník poľského generálneho prokurátora Marek Pasionek oznámil, že počas prvých 17 exhumácií špecialisti konštatovali prípady, keď sa v truhlách niektorých obetí nachádzali aj časti tiel iných ľudí. Podľa Pasioneka sa do konca roku 2017 uskutoční ešte 40 exhumácií.

Agentúra RIA Novosti v tejto súvislosti citovala vyhlásenie ruského veľvyslanca v Poľsku Sergeja Andrejeva, ktorý upozornil, že pozostatky obetí smolenskej katastrofy boli v Rusku len tri dni, počas ktorých sa uskutočnila len prvotná identifikácia. Moskva vychádzala z predpokladu, že ďalšie procedúry spojené s identifikáciou sa uskutočnia v Poľsku.

Poľský Fakt však napísal, že v Poľsku sa truhly už neotvárali - údajne vzhľadom na existujúce sanitárne predpisy.

Medzičasom sa zistilo, že najmenej dvaja ľudia neboli pochovaní pod svojimi menami.

K havárii poľského vládneho lietadla došlo 10. apríla 2010. Lietadlo prepravovalo poľský prezidentský pár a ďalších príslušníkov poľskej elity do Smolenska, kde si v neďalekej Katyni mali uctiť pamiatku tisícov zajatých poľských dôstojníkov, ktorých počas druhej svetovej vojny zastrelila sovietska tajná polícia.

Lietadlo sa však zrútilo pri pokuse o pristátie na letisku Smolensk-Severnyj. O život prišlo všetkých 96 ľudí na palube.

V roku 2015 poľskí vyšetrovatelia predložili verejnosti správu, podľa ktorej katastrofu zavinili poľskí piloti s prispením ruských dispečerov. Prokuratúra vlani tiež zverejnila záznam rozhovorov v pilotnej kabíne.

Vyplýva z neho, že piloti boli pod tlakom ľudí z prezidentovho sprievodu, ktorý bol v kabíne a napriek hmle na letisku sa snažil posádku prinútiť, aby pristála. Vtedajšia konzervatívna opozícia však naďalej trvala na podozrení, že nešťastie bolo dôsledkom sprisahania a išlo o atentát.

Keď sa po posledných parlamentných voľbách ujala moci v Poľsku vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS), vedenej Kaczyňského dvojčaťom Jaroslawom, vyšetrovanie leteckého nešťastia v Smolensku bolo obnovené. Jeho súčasťou sú aj exhumácie. Konajú sa napriek tomu, že viacero rodín pozostalých po obetiach podpísalo otvorený list, ktorým proti nim protestujú.

Názor na príčiny nešťastia v Rusku poľskú spoločnosť stále rozdeľujú. Táto najhoršia katastrofa v novodobých dejinách Poľska súčasne prehĺbila traumu v poľsko-ruských vzťahoch.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies