V Thajsku začali vysielať televízie, v Bangkoku bola demonštrácia proti puču

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 16:03 • 2 min
V Thajsku začali vysielať televízie, v Bangkoku bola demonštrácia proti puču

BANGKOK - Niekoľko stoviek demonštrantov protestovalo dnes v thajskom hlavnom meste Bangkok proti vojenskému prevratu, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Demonštranti svojím zhromaždením porušili prísne nariadenie armády, ktorá zakázala stretnutia viac ako piatich osôb. Ľudia sa zhromaždili v kultúrnom centre. Na transparentoch bolo v thajčine a angličtine uvedené "nie puču".
     

Vojaci boli na demonštrácii v kultúrnom centre tiež prítomní, ale podľa očitých svedkov sa chovali zdržanlivo. V krajine dnes začali vysielať televízie - prvý raz od prevratu.
     

Televízne vysielanie bolo pozastavené "v záujme národnej bezpečnosti", ale obnovené s tým, že sa nebude vysielať citlivý politický materiál.
     

Televízia Thai PBS, ktorá vzdorovala príkazom junty a vysielala správy prostredníctvom svojho kanála na YouTube, však vysielanie neobnovila. Zástupcu riaditeľa údajne odviedli po tom, ako vojaci vysielanie zrušili.
     

Thajská vojenská junta, ktorá vo štvrtok nenásilne prevzala moc, si dnes predvolala 155 politikov a aktivistov a zakázala im opustiť krajinu, oznámila agentúra Reuters.
     

Armádou vytvorená Rada pre zaistenie národného zmieru a poriadku nariadila politikom, vodcom protestov a aktivistom, aby sa dostavili do armádneho komplexu v Bangkoku. V prípade neuposlúchnutia im pohrozila zatknutím.
     

Predvolanie dostala aj expremiérka Jinglak Šinavatrová, všetci členovia jej vlády a viacerí členovia rodiny, rovnako ako jej dočasný nástupca v úrade Niváttumrong Búnsongpajsan. 
     

Vojenský prevrat v Thajsku vyvolal kritiku medzinárodného spoločenstva. Znepokojenie okamžite vyjadrili OSN, USA i EÚ, ktoré vyzvali na skoré obnovenie civilnej vlády v krajine.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies