V Tatrách trvá 3. stupeň lavínového nebezpečenstva, búrlivý vietor dosahuje 120 km/h

NETKY.SK • 22 Február 2016, 09:42 • 2 min
V Tatrách trvá 3. stupeň lavínového nebezpečenstva, búrlivý vietor dosahuje 120 km/h

BRATISLAVA - Po včerajšom prechode teplého frontu sa oteplilo, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Teploty na horách sa pohybovali od -2°C do 8°C a na hrebeňoch fúkal prevažne západný až severozápadný búrlivý vietor, ktorý v nárazoch dosahoval rýchlosť až 120 km/h. Za posledných 24 hodín napadol nový sneh len v najvyšších polohách Tatier.

 

Nad hranicou sneženia (1 800 m n. m.) napadlo do 25 cm nového snehu, ktorý bol vplyvom silného vetra masívne previevaný na zavetrené svahy. Snehová pokrývka je v stredných a nižších polohách vlhká až mokrá. Vo vysokých polohách a na severných úbočiach je ešte suchá, ale vplyvom dnešného oteplenia bude postupne oťažievať.


Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je v najvyšších polohách (1 900 m n. m.) zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na mnohých miestach len mierne až slabo spevnená. Obzvlášť nebezpečné sú severovýchodné až juhovýchodné vysokohorské žľaby a muldy, kde je nafúkané väčšie množstvo nového snehu, ktorý ešte nie je zviazaný s tvrdým podkladom.

 

Na takýchto miestach sa vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše a uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. V stredných polohách môžu miestami vplyvom oteplenia vzniknúť samovoľné menšie lavíny a splazy z mokrého snehu. Vo Veľkej a Malej Fatre trvá od 1 300 m n. m. mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň. Tendencia lavínového nebezpečenstva: v priebehu dňa mierne stúpajúca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies