V Tatrách prevláda jasné počasie ale platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 5 Marec 2018, 09:31 • 2 min
V Tatrách prevláda jasné počasie ale platí  2. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Na horách dnes ráno prevláda jasné počasie, no postupne sa zamračí. Teploty sa zvyšujú a silné mrazy poľavili.

slovakia

left justify in out

Nepripadol nový sneh, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Povrch snehovej pokrývky je silnými mrazmi a vetrom utlačený na tvrdú kôru, miestami ľadovú vrstvu. Dlhodobo pretrvávajúce nízke teploty vytvárajú hranato zrnný nestabilný sneh. Vplyvom meniaceho sa smeru vetra sú nebezpečné všetky orientácie. Na záveterných stranách najvyšších polôh v úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa nachádzajú nestabilné nafúkané dosky a vankúše.

V Nízkych, Vysokých a Západných Tatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň, v Tatrách pod 1 700 m n.m. a vo Fatrách 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice vo všetkých orientáciách svahov. Počas predchádzajúceho týždňa napadlo do dvoch centimetrov nového snehu. Povrch snehovej pokrývky je veľmi tvrdý, miestami aj ľadový, v záveterných svahoch pokrytý popraškom nového snehu. Lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch nad 35°. Pod takýmto zaťažením sa rozumie lyžovanie skupiny lyžiarov, pád lyžiara, prípadne peší výstup turistu vo svahu. Pri oteplení a slnečnom počasí sa môžu ojedinele objaviť aj samovoľné lavíny hlavne na južných svahoch Vysokých Tatier, kde sa slnečné počasie udrží najdlhšie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies