V stredu odíde z Grécka do Luxemburska prvá skupina azylantov

NETKY.SK • 3 November 2015, 13:00 • 2 min
V stredu odíde z Grécka do Luxemburska prvá skupina azylantov

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že v stredu 4. novembra dôjde k relokácii prvej skupiny 30 žiadateľov o azyl z Grécka do Luxemburska. Ide o azylantov spadajúcich do prvej schémy prerozdelenia 40.000 utečencov z Grécka a Talianska.

slovakia

left justify in out

V stredu pricestuje do Grécka eurokomisár pre vnútorné záležitosti a migráciu Dimitris Avramopulos aj so šéfom luxemburskej diplomacie Jeanom Asselbornom. Spolu s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom, predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom a gréckym ministrom zodpovedným za migračnú politiku Ioannisom Muzalasom sa stretnú s prvou skupinou žiadateľov o azyl, ktorá následne odcestuje lietadlom z medzinárodného letiska v Aténach do Luxemburska.

Komisár Avramopulos pred odchodom do Grécka pripomenul, že pôjde o prvý let z Grécka v rámci relokačného programu EÚ.

 

"Viac ako 600.000 ľudí vstúpilo tohto roku do EÚ cez Grécko. Toto premiestnenie znamená symbolický okamih, ale je to tiež veľmi dôležitý prvý krok v procese, ktorý sa musí stať systematickým," uviedol komisár.

 

Podľa jeho slov musia EÚ aj Grécko zintenzívniť úsilie, aby boli všetky prijímacie centrá - takzvané hotspoty - plne funkčné, a aby premiestňovanie žiadateľov o azyl bolo bežným javom.

 

Avramopulos pochválil Luxembursko za to, že je prvým členským štátom, ktorý premiestni časť azylantov z Grécka.

 

"Spoliehame sa na všetky členské štáty, že prijmú potrebné opatrenia tak, aby čo najrýchlejšie mohli nasledovať ďalšie relokácie z Grécka a Talianska," uviedol komisár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies