V Stredozemnom mori sa podarilo zachrániť viac ako 600 utečencov

NETKY.SK • 7 August 2015, 08:47 • 2 min
V Stredozemnom mori sa podarilo zachrániť viac ako 600 utečencov

RÍM - V rámci riskantnej záchrannej operácie v Stredomorí sa vo štvrtok podarilo dostať do bezpečia viac ako 600 ľudí a zabrániť tak ďalšiemu nešťastiu.

slovakia

left justify in out

"Práve sme dokončili našu najnebezpečnejšiu a najkomplexnejšiu záchrannú operáciu", oznámili v noci nadnes organizácie Lekári bez hraníc (MSF) a Moas (Malta) prostredníctvom Twitteru.


Celkom sa podľa talianskej pobrežnej stráže podarilo zachrániť 613 ľudí vrátane mnohých detí. Na záchrannej operácii sa podieľali lode Phoenix a Bourbon Argos. Vydali sa na pomoc úplne preťaženej lodi s utečencami, ktorá vyplávala z Líbye. Aby sa zabránilo prevráteniu nebezpečne sa hojdajúcej lode, záchranári najprv presvedčili tých pasažierov, ktorí vedeli plávať, nech skočia do vody, kde sa mohli zachytiť nafukovacích bójí.


MSF uviedli, že utečenci kričali od strachu. Podľa organizácie pochádzajú zo Sýrie, Eritrei, Bangladéša a mnohých ďalších krajín.


Organizácie MSF a Moas sa od apríla podieľajú na záchranných operáciách pri líbyjskom pobreží.


V stredu sa neďaleko brehov Líbye prevrátila takisto preplnená loď s asi 600 utečencami. K nešťastiu došlo po tom, ako sa migranti nahrnuli na jednu stranu, pretože zbadali blížiace sa írske záchranné plavidlo. Viac ako 370 utečencov sa podarilo zachrániť, z vody však vytiahli aj 25 mŕtvych. Počet obetí je ale pravdepodobne oveľa vyšší, pretože asi 200 utečencov je nezvestných.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies