V správnej rade novej agentúry by mali pôsobiť štyria ministri

NETKY.SK • 14 Október 2010, 07:38 • 2 min
V správnej rade novej agentúry by mali pôsobiť štyria ministri

V správnej rade novej agentúry by mali pôsobiť štyria ministri

slovakia

left justify in out

img

V správnej rade novej agentúry na podporu investícií, podnikania a exportu, ktorá by mala vzniknúť zlúčením Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME), Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a prenesením niektorých kompetencií zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA), by mali pôsobiť štyria ministri. Okrem šéfa rezortu hospodárstva Juraja Miškova (SaS) aj minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS), minister práce Jozef Mihál (SaS) a minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva a výstavby (MHV) SR, ktorý Miškov predloží vláde SR na budúcotýzdňovom rokovaní.
Zo svojich funkcií v NADSME majú byť odvolaní a vymenení všetci zástupcovia rezortu hospodárstva, Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) a Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ). S navrhovaným krokom aj transformáciou agentúry však nesúhlasia zástupcovia podnikateľov a živnostníkov, ktorí podľa ich názoru neporušili zákony a pravidlá a nepodieľali sa na žiadnej netransparentnej činnosti, ale naopak upozorňovali na pochybné aktivity vo fondoch rizikového kapitálu NADSME. "Transformácia nemôže prejsť bez súhlasu podnikateľov. Ide o pracovný materiál, ktorý bude predmetom rokovania s podnikateľmi a živnostníkmi. Budeme hľadať polohu, v ktorej sa budú cítiť dobre. Je to materiál na ďalšiu diskusiu," konštatoval Miškov po dnešnom rokovaní vlády.
Fond fondov, dcérska spoločnosť NADSME spravujúca rizikový kapitál, by mal po novom spadať pod kompetencie rezortu financií prostredníctvom štátnej Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Práve z toho dôvodu má zastávať pozíciu v správnej rade Mikloš, ktorého exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) spája s aktuálnymi problémami v NADSME. "Z hľadiska transparentnosti voči EÚ neexistuje z môjho pohľadu lepšie riešenie, ako zveriť ich tejto banke. Banka je 100-% vlastnená štátom, garantuje všetky prostriedky a z môjho pohľadu je to dobré riešenie," uzavrel minister hospodárstva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies