V septembri vyhlásia štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov

NETKY.SK • 10 August 2023, 14:46 • 2 min
V septembri vyhlásia štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov

Bratislava-O finančnú dotáciu môže požiadať 10-tisíc záujemcov

slovakia

left justify in out

Na Slovensku sa postupne modernizujeme. Rekonštruujú sa verejné objekty aj majetky súkromných vlastníkov. Práve im je určená výzva, ktorá im umožní zrekonštruovať svoj dom tak, aby v budúcnosti čo najmenej zaťažoval životné prostredie a bol ekologicky nenáročný. Program Obnov dom je súčasťou Plánu obnovy Slovenskej republiky. Jeho cieľom je zmodernizovať najmä staršie rodinné domy, aby spĺňali najnovšie trendy v ekologickom bývaní. Program zastrešuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) a o príspevok si možno požiadať prostredníctvom elektronického formulára na stránke agentúry. 

 

Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlási 6. septembra 2023 štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov. Priniesť má zníženie skleníkových plynov, ale aj úsporu financií či nové pracovné miesta. O finančný príspevok môže požiadať 10 000 záujemcov. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister životného prostredia SR Milan Chrenko.

"Budovy môžu za spotrebu až 40 percent svetovej energie a sú zodpovedné za 36 percent emisií oxidu uhličitého v Európskej únii. Na Slovensku situácia nie je lepšia. Napríklad každý tretí rodinný dom postavený pred rokom 2001 nemá obnovené okná, strechu či obvodový plášť," povedal Chrenko.

Milan Chrenko pripomenul, že obnova domov tiež vytvára množstvo pracovných miest. "Vidíme to aj ako veľkú ekonomickú príležitosť pre rozvoj Slovenska," dodal. V pripravovanej štvrtej výzve Obnov dom bude možné do nákladov zahrnúť aj úpravu komína, kotol na biomasu či batériové úložisko. Maximálna výška príspevku je 15 000 eur pri úspore 30 až 60 percent a 19 000 eur pri úspore nad 60 percent primárnej energie," ozrejmil generálny riaditeľ SAŽP Matej Kerestúr s tým, že financujú 75 percent z celkových oprávnených výdavkov.

 

O príspevok môžu požiadať fyzické osoby, ktoré sú vlastníkmi rodinného domu postaveného pred rokom 2013. Zástupkyňa generálneho riaditeľa SAŽP Kristína Korčeková spresnila, že žiadateľ má po vyplnení formulára 90 dní na zaslanie žiadosti s povinnými prílohami. Podotkla, že spustenie prihlasovania a vygenerovanie formulára je 9. októbra. "Keďže formulár bude zverejnený 6. septembra, žiadateľ sa môže pripraviť, aké údaje a v akej štruktúre budú vyžadované v októbri," doplnila Kristína Korčeková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies