V rebríčku vnímania korupcie vedú Dánsko a Nový Zéland, Slovensko si polepšilo

NETKY.SK • 3 December 2013, 08:50 • 2 min
V rebríčku vnímania korupcie vedú Dánsko a Nový Zéland, Slovensko si polepšilo

BERLÍN - Dánsko a Nový Zéland sa umiestnili na prvej priečke v tohtoročnom rebríčku vnímania korupcie, ktorý dnes v Berlíne zverejnila mimovládna organizácia Tansparency International. Najhoršie skončili spoločne Somálsko, Severná Kórea a Afganistan.

slovakia

left justify in out

Z internetovej stránky Transparency International, ktorá hodnotila 177 krajín, vyplýva, že Slovensko si polepšilo o jednu priečku. Spolu s Ománom skončilo na 61. mieste. Horšie ako Slovensko z krajín Európskej únie sa umiestnili len Taliansko, Rumunsko, Bulharsko a Grécko.

"Rebríček vnímania korupcie 2013 slúži ako memento, že zneužívanie moci, tajné obchody a úplatkárstvo stále pustošia spoločnosti po celom svete," píše organizácia na svoje stránke. Zdôrazňuje, že žiadna z krajín nedosiahla dokonalé hodnotenie na škále 0-100, pričom nula predstavuje najhorší výsledok. Dve tretiny krajín získali menej ako 50 bodov, čo podľa organizácie naznačuje vážny celosvetový problém. Slovensko získalo 47 bodov.

Svet podľa Tansparency International nutne potrebuje zakročiť proti praniu špinavých peňazí a musí sa snažiť aj o navrátenie ukradnutého majetku.

"Nadišiel čas zastaviť tých, ktorým prechádza korupcia. Právne medzery a nedostatok politickej vôle vo vláde uľahčujú domácu aj cezhraničnú korupciu, čo si žiada naše intenzívnejšie úsilie v boji proti beztrestnosti skorumpovaných," uvádza na stránke šéfka Transparency International Huguette Labelleová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies