V pripájaní nových odberateľov na systém diaľkového vykurovania si MH Teplárenský holding drží vysoký štandard

NETKY.SK • 23 November 2023, 15:10 • 2 min
V pripájaní nových odberateľov na systém diaľkového vykurovania si MH Teplárenský holding drží vysoký štandard

BRATISLAVA - V tomto roku zrealizoval MH Teplárenský holding (MHTH), ktorý združuje 6 štátnych teplární, 30 nových pripojení s inštalovaným výkonom 23 MW tepelného výkonu. To predpokladá predaj tepla na úrovni 34 000 MWh. Celkovo sa MHTH podarí zakontrahovať v tomto roku objekty s príkonom takmer 60 MW.

slovakia

left justify in out

Najväčší podiel na nových pripojeniach tvoria jednoznačne bytové domy a najúspešnejší z tohto hľadiska je závod MHTH v Bratislave. Medzi TOP projektami roka 2023 sú štvrtá veža SKY Parku, administratívna budova THE MILL a bytový vežiak Nová Cvernovka.


„Je to spôsobené predovšetkým tým, že v hlavnom meste je najväčší developerský boom. V ostatných mestách pociťujeme pomerne silné ochladenie v tejto oblasti,“ hodnotí rok 2023 z pohľadu nových pripojení obchodný riaditeľ MHTH Vojtech Červenka. Ako dodáva, v pripájaní si štátni teplári udržali vysoký štandard, v tomto roku sa podarilo dohodnúť aj pripojenia, ktoré budú realizovať do budúcna v sumárnej výške 59,8 MW inštalovaného výkonu. Významným počinom bude napríklad aj pripojenie sídliska Podborová vo Zvolene o celkovom príkone až 17 MW. Je však cítiť, že z hľadiska kapacity developerského trhu bude do budúcna udržanie pripájania objektov v takomto ročnom objeme veľkou výzvou. Investori sú opatrnejší, projekty napredujú pomalšie, riešia sa povolenia, no s finálnou realizáciou otáľajú.

 

„Okrem pripájania novostavieb je potenciál v pripájaní existujúcich budov, s dosluhujúcimi zariadeniami na vykurovanie, ktoré sú v dosahu našich rozvodov. To znamená asi 100 – 200 m od systému centrálneho zásobovania teplom (CZT),“ vysvetľuje V. Červenka. Príkladom môže byť Park prosperity v Žiline, kde došlo k nahradeniu plynového kotla pripojením na CZT. Obdobná situácia bola v prípade Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, ktoré obyvatelia poznajú pod názvom „dva levy“. Po 5 rokoch sa nám podarilo dotiahnuť zmluvu o dodávke tepla na 15 rokov s Ministerstvom vnútra SR, a v centre mesta tak už dnes nesmradí stará plynová kotolňa, ale nainštalovali sme výmenníkovú stanicu napojenú na CZT. „Je to pekný príklad ako dokáže centrálne zásobovanie teplom nahradiť existujúce plynové zdroje,“ hovorí V. Červenka.

Ďalšou pozitívnou správou je, že poslanci mestských častí Bratislava – Ružinov a Staré Mesto odsúhlasili predĺženie zmluvy s MHTH aj na rok 2024. Znamená to, že aj v nasledujúcom roku budú zabezpečovať vykurovanie pre obyvateľov týchto častí mesta. Aj napriek tomu, že ceny palív na trhoch vzrástli aj o viac než 300 %, pre Staromešťanov a Ružinovčanov teplo, aj za prispenia kompenzácií štátu, prakticky nezdraželo. Teplo a teplú vodu dodáva MHTH takmer všetkým obyvateľom tejto mestskej časti, prevažne bytovým domom, ale aj niektorým materským školám. Jednoročná zmluva zaväzuje MHTH na vykonávanie potrebných prevádzkových činností, avšak nie na investície, ktoré sú potrebné. Aj z tohto dôvodu sa bude uchádzať o prevádzku zariadení tepelného hospodárstva v pripravovanej súťaži na koncesiu na 20 rokov.

 

TOP projekty podľa závodov

  • MHTH Košice     Národné tenisové centrum
  • MHTH Trnava    nové sídlisko Cukrovar ( 1. etapa), REKU Slovakia (priemyselný areál výrobcu bazénov)
  • MHTH Martin    bytové domy City Park MIG TRADE Vrútky
  • MHTH Žilina       Park prosperity, bytový komplex Zelené Vlčince
  • MHTH Zvolen    Stredisko technicko-hygienickej údržby Železničná spoločnosť Slovensko
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: MH Teplárenský holding, Foto: Geoterm
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies