Opozičné strany v Izraeli sa dohodli na vládnej koalícii

NETKY.SK • 3 Jún 2021, 08:15 • 2 min
Opozičné strany v Izraeli sa dohodli na vládnej koalícii

Izraelské opozičné strany sa dohodli na zostavení novej vlády. Tá ukončí dvanásťročné pôsobenie Benjamina Netanjahua na poste izraelského premiéra.

slovakia

left justify in out

Vznik novej vlády pozostávajúcej z ôsmich frakcií oznámil Jair Lapid, líder centristickej strany Ješ atid. Vo vyhlásení uviedol, že o dohode strán už informoval prezidenta Reuvena Rivlina. „Sľubujem, že táto vláda bude slúžiť všetkým izraelským občanom, ktorím za ňu hlasovali, aj tým, ktorí nie,“ povedal Lapid s tým, že bude rešpektovať oponentov a urobí všetko pre to, aby „zjednotil a spojil všetky časti izraelskej spoločnosti“.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Izraeli sa buduje nová koalícia, Netanjahu varuje pred narušením bezpečnosti

 

img

 

„Budem si vážiť svojich odporcov a robiť všetko, čo je v jej silách, aby sa zjednotili a spojili všetky časti izraelskej spoločnosti,“ dodal.

Na základe dohody o rotácii bude najprv premiérom novej vlády líder pravicovej strany Jamina Naftali Bennett. V auguste 2023 ho na poste potom vystrieda Lapid.

 

Mohlo by vás zaujimať: Objavila sa pravdepodobná súvislosť medzi vakcínami Pfizer a myokarditídou

Predtým, ako nová vláda bude môcť zložiť prísahu, ju musí ešte podporiť väčšina v parlamente. Ak sa tak nestane, hrozí, že Izrael bude musieť usporiadať ďalšie voľby - piate za dva roky. Prezident Rivlin vyzval parlament, aby zasadol čo najskôr a hlasoval o dôvere vláde.

Koaličné strany pokrývajú celé spektrum izraelskej politiky a je medzi nimi napríklad aj arabská strana Ra'am (Zjednotená arabská kandidátka). Strany spája plán nahradiť Netanjahua. Strany počas rokovaní o vláde riešili mnoho otázok a podľa izraelských médií zrejme nedotiahli všetko do konca. To by mohlo spôsobiť pochybnosti o tom, či koalícia vyjde z hlasovania o dôvere ako víťaz.

 

img

Voľby z 23. marca vyhrala Netanjahuova pravicová strana Likud. Netanjahu však nedokázal zostaviť vládnucu koalíciu. Navrhovaná nová vláda je podľa neho „podvod storočia“ a mohla by ohroziť Izrael.

 

Mohlo by vás zaujímať: Dejiny vyvoleného ľudu: Ako a prečo sa zrodil antisemitizmus



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies