V Porton Down nezistili pôvod latky, ktorou boli otrávení Skripaľ a jeho dcéra

NETKY.SK • 4 Apríl 2018, 16:24 • 2 min
V Porton Down nezistili pôvod latky, ktorou boli otrávení Skripaľ a jeho dcéra

LONDÝN - Špecialisti britského vojenského laboratória v Porton Down, nemohli zistiť pôvod látky, ktorou bol otrávený Sergej Skripaľ a jeho dcéra Júlia. O tom informoval televízny kanál Sky News s odkazom na šéfa vedeckého a technického laboratória obrany Garyho Aitkenheada. Informuje TASS.

slovakia

left justify in out

Vedúci laboratória vedy a techniky v oblasti obrany vedel len povedať, že ide o nervovo-paralytickú látku. "Podarilo sa nám látku identifikovať ako nervové paralitycké činidlo, ale neurčili sme jeho presný pôvod. Túto informáciu sme poskytli vláde, ktorá potom použila niekoľko ďalších zdrojov aby zostavili dohromady všetky zistenia," povedal Aitkenhead.

    

"Našou úlohou bolo poskytnúť vedecké dôkazy o tom, čo predstavuje daná nervovo-paralitycká látka. Zistili sme, že ide o látku pre vojenské použitie, ale nie je to naša práca, hovoriť o tom, kde to bolo vyrobené," dodal Aitkenhead.
 

Okrem toho, britské vojenské laboratórium v Porton Down pri odpovedi na otázku, či existuje nejaká pravdepodobnosť toho, že nervovo-paralitycká látka, ktorou boli otrávené obete incidentu v Salisbury, bola vyrobená vo vojenskom laboratóriu Porton Down, Aitkenhead povedal: "Nie je možné, aby niečo podobné mohlo prísť od nás, alebo opustiť steny nášho objektu".
     

Ruská strana kategoricky zamietla všetky špekulácie ohľadom toho a poukázala na to, že programy na rozvoj takejto látky ani v ZSSR, ani v Rusku neexistovali, zatiaľ čo Británia a USA mali rozrobené vzorce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies