V Poľsku zadržali deväť ľudí. Podozrievajú ich z pokusov o sabotáže na pokyn Ruska, uviedol D. Tusk

NETKY.SK • 21 Máj 2024, 10:48 • 2 min
V Poľsku zadržali deväť ľudí. Podozrievajú ich z pokusov o sabotáže na pokyn Ruska, uviedol D. Tusk

VARŠAVA - Poľské bezpečnostné zložky nedávno zadržali deväť ľudí, ktorých podozrievajú zo zapojenia do sabotáží v Poľsku na pokyn ruských tajných služieb. Podľa stanice TVN 24 to v pondelok (20. 5.) uviedol premiér Donald Tusk.

slovakia

left justify in out

Podľa Tuska ide o občanov Poľska, Bieloruska alebo Ukrajiny. Sabotáže a diverzné akcie podľa neho vyšetrujú aj niektoré ďalšie európske krajiny vrátane Litvy alebo Lotyšska.

„Tiež zo Švédska prichádzajú signály, že sa obávajú, že niektoré z podivných udalostí môžu byť výsledkom sabotáže,“ uviedol poľský ministerský predseda v televízii. Ako príklad sabotáže v Litve spomenul podpálenie budovy obchodného domu Ikea.

„Tí istí ľudia, ktorí tam boli zadržaní, môžu mať spojitosť s pokusmi o sabotáže, najmä podpaľačstvo, tiež v Poľsku,“ povedal.

 

Spolupracujú so susedmi a spojencami

V jeho vlasti bezpečnostné zložky zadržali a obvinili deväť ľudí, ktorých podozrievajú okrem iného z podpaľačstva alebo pokusov oň.

„Hovoríme tu o najatých ľuďoch. Niekedy ide o ľudí z kriminálneho sveta," dodal a ako konkrétny prípad v Poľsku spomenul zmarenie pokusu o zapálenie závodu na výrobu farieb vo Vroclave. „Nariadili to ruské služby, to sme už nesporne potvrdili,“ uviedol Tusk.

Ďalšie podrobnosti neprezradil s ohľadom na vyšetrovanie a pokračujúcu operáciu s cieľom iným sabotážam zabrániť. Poľsko pritom podľa neho spolupracuje so susedmi a spojencami.

Tusk už v polovici mája uviedol, že jeho krajina v posledných mesiacoch prekazila snahy o prípravu sabotážnych akcií a založenie požiarov. Varoval tiež, že sa Rusko snaží zasahovať do blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu. Oznámil pritom, že vláda na činnosť tajných služieb vyčlení dodatočných 100 miliónov zlotých (23,5 milióna eur).

Poľské bezpečnostné zložky sú vo zvýšenej pohotovosti v súvislosti s ruskou vojnou proti Ukrajine, rastúcou aktivitou ruských tajných služieb alebo situáciou na poľsko-bieloruskej hranici, kde sa môže režim bieloruského autoritárskeho vodcu Alexandra Lukašenka, blízkeho spojenca Ruska, snažiť znovu vyvolať migračnú krízu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK, Foto: X / Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies