Cigániková: V orgánoch Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by mala byť aj opozícia

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 13:50 • 2 min
Cigániková: V orgánoch Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by mala byť aj opozícia

BRATISLAVA - V orgánoch Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) by mala mať zastúpenie aj opozícia.

slovakia

left justify in out

Pripomenula to v piatok vo svojom stanovisku opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS). Ako uviedla poslankyňa za SaS a členka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Janka Cigániková, zmeny vo vedení ÚDZS vytvárajú príležitosť, aby sa tento úrad stal nezávislou a rešpektovanou autoritou pre pacientov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zdravotných poisťovní.


Opozičná SaS víta rozhodnutia ministra zdravotníctva SR Tomáša Druckera. "Nestačí však len odvolať šéfku úradu Moniku Pažinkovú a jej zástupcu Martina Senčáka. Rozhodujúce je, kto týchto skompromitovaných ľudí v úrade nahradí," poznamenala Cigániková.

 

Úrad pred dohľad podľa poslankyne predstavoval v zdravotníckej reforme kľúčovú inštitúciu, ktorá sleduje výkony lekárov a finančnú stabilitu zdravotných poisťovní. Z pohľadu pacientov je arbitrom, ktorý má chrániť ich oprávnené záujmy.


"Avšak osobitne strana Smer-SD si počas dvoch vlád prispôsobila úrad svojim potrebám a potrebám svojich klientov. Minister Drucker teraz môže presvedčiť verejnosť o svojich dobrých úmyslom len tým, že pre opozíciu, ale aj nezávislých odborníkov v orgánoch úradu vyhradí miesta," uzavrela Cigániková s tým, že SaS je pripravená o tejto otázke s ministrom kedykoľvek rokovať.


Predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Pažinková rezignovala na svoj post koncom marca. Jej funkcia zaniká podľa zákona k 30. aprílu tohto roka. Informoval o tom minulý mesiac po rokovaní vlády minister zdravotníctva. Ako vtedy povedal novinárom, úradu by mal šéfovať človek z prostredia zdravotníctva. "Človek, ktorý má skúsenosti buď s poisťovníctvom alebo ochranou pacienta, tá problematika je aj právne náročná," vysvetlil v tom čase.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies