V Nigérii sa začali sa prvé procesy s extrémistami z Boko Haram

NETKY.SK • 9 Október 2017, 16:29 • 2 min
V Nigérii sa začali sa prvé procesy s extrémistami z Boko Haram

KAINJI - V Nigérii sa dnes začali prvé zo série súdnych procesov s dovedna 6600 osobami obvinenými z členstva v militantnej islamistickej skupine Boko Haram. Neverejné procesy prebiehajú vo vojenskom komplexe v meste Kainji na severozápade Nigérie, pričom ich vedú civilní sudcovia.

slovakia

left justify in out

Procesy s domnelými teroristami sú považované za vôbec najväčšie svojho druhu, aké sa doposiaľ v tejto africkej krajine konali. Ľudskoprávni aktivisti sa obávajú, že súdne konania nebudú dostatočne transparentné, informovala spravodajská stanica BBC.

 

Počas prvých týždňov má byť súdených približne 1670 obvinených.

 

Boko Haram predstavuje vážnu hrozbu pre severovýchod Nigérie, pričom útoky podniká aj v susednom Čade, Nigeri a Kamerune, teda v regióne Čadského jazera. Cieľom týchto extrémistov je presadiť prísnu podobu islamského práva šaría. Názov Boko Haram znamená v preklade "Západné vzdelanie je hriech".

 

Od roku 2009 zahynulo rukou týchto sunnitských fundamentalistov asi 20.000 ľudí. Podľa odhadov Organizácie Spojených národov (OSN) súvisiace násilnosti vyhnali z domovov okolo 2,5 milióna ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies