V Nigérii sa šíri vtáčia chrípka, postihla desaťtisíce vtákov

NETKY.SK • 22 Január 2015, 14:12 • 2 min
V Nigérii sa šíri vtáčia chrípka, postihla desaťtisíce vtákov

ABUJA - Vtáčia chrípka, ktorá sa objavila v Nigérii, sa rozšírila už do siedmich štátov krajiny. Informoval o tom minister poľnohospodárstva Akinwumi Adesina.

slovakia

left justify in out

Smrtiaci vírus H5N1 zasiahol podľa jeho údajov viac než 140 000 vtákov na 21 farmách. Minulý týždeň ochorenie zaznamenali v štátoch Lagos na juhozápade a Kano na severe Nigérie. Minister však povedal, že teraz ho už registrujú aj v ďalších piatich štátoch: Ogun, Delta, Rivers, Edo a Plateau. Najviac je pritom zasiahnutý štát Kano. Všetky farmy dali do karantény a v súčasnosti ich dekontaminujú, v prípade ďalších sa čaká na výsledky testov. Minister napriek rýchlemu šíreniu nákazy uistil, že krajina ochorenie zvládne.

 

Kmeň H5N8 je nebezpečný pre všetky druhy vtáctva, nákazu u človeka však zatiaľ nezaznamenali a mnohí experti si myslia, že riziko pre človeka je minimálne. Ochorenie v roku 2014 viedlo k likvidácii miliónov kusov hydiny v Ázii, potvrdili ho aj v Európe. Nigéria, najväčšia ekonomika Afriky, bola prvým štátom na kontinente, ktorý v roku 2006 vtáčiu chrípku zaznamenal. Išlo o kmeň H5N1.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies