V New Yorku sa niekdajší šéf FBI priznal k pomoci ruskému oligarchovi

NETKY.SK • 16 August 2023, 11:42 • 2 min
V New Yorku sa niekdajší šéf FBI priznal k pomoci ruskému oligarchovi

New York-Za finančný balík chcel vysokopostavený Američan dosiahnuť zrušenie sankcií voči ruskému boháčovi

slovakia

left justify in out

Dávno platí, že za peniaze sú niektorí ľudia ochotní urobiť čokoľvek. Napríklad aj stratiť chrbtovú kosť. Najviac príkladov vidieť v politike, ale korupčné prípady sú prítomné aj v bežnom živote. Z ľudí sa stávajú arogantné typy, ktoré niekedy doslova nepoznajú brata. Nie je veľmi povzbudzujúce, ak sa tieto prípady dejú aj pri vysokopostavených štátnych úradníkoch, ktorí by mali práve korupčné prípady prísne trestať. Niečo podobné sa stalo v Spojených štátoch amerických, kde zlyhal bývalý šéf FBI. 

 

Bývalý šéf newyorského oddelenia amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Charles McGonigal sa v utorok priznal, že po odchode do výslužby ruskému oligarchovi zasiahnutému sankciami Olegovi Deripaskovi pomáhal zisťovať informácie o jeho protivníkoch. TASR správu prevzala v stredu z agentúry DPA a webovej stránky denníka The New York Times (NYT).

McGonigal odišiel do penzie v roku 2018. Počas svoje kariéry v FBI sa venoval kontrašpionáži v spojitosti s Ruskom a vyšetrovaniu ruských oligarchov. V januári tohto roka bol zatknutý a v New Yorku i Washingtone boli voči nemu zvlášť vznesené obvinenia. McGonigal sa podľa FBI usiloval dosiahnuť zrušenie sankcií zavedených proti Deripaskovi Spojenými štátmi v roku 2018 a tiež zisťoval informácie o protivníkoch tohto podnikateľa výmenou za peniaze.

Tento bývalý špeciálny agent sudkyňu v newyorskom obvode Manhattan požiadal o možnosť priznať sa k svojim trestným činom z obdobia jarných mesiacov až novembra 2021, za ktoré podľa svojich slov pociťuje hlbokú ľútosť. "Približne tri roky po svojom odchode z FBI do výslužby, keď som žil v Manhattane, som súhlasil so získavaním prístupných hanlivých informácii v prospech Derispasku o ďalšom ruskom oligarchovi Vladimirovi Potaninovi," povedal. Dodal, že dostal 17 500 dolárov, ktoré boli prepraté cez dve spoločnosti. Tie neboli registrované pod jeho menom s cieľom sťažiť určenie zdroja platieb.

Potanin bol Deripaskov konkurent v oblasti obchodu a získané informácie mali byť požité na dosiahnutie zavedenia sankcií aj voči tomuto podnikateľovi, píše NYT. "Prijímam plnú zodpovednosť, pretože som svojimi činmi nemal nikdy v úmysle uškodiť Spojeným štátom, USA a mojej rodine a priateľom," povedal McGonigal.

Tento bývalý agent ešte čelí vo Washingtone obžalobe z utajovania kontaktov s predstaviteľom albánskej spravodajskej služby, ktorý mu údajne vyplatil 225 000 dolárov, a ďalšími zahraničnými predstaviteľmi. Vynesenie rozsudku je naplánované na 14. decembra a McGonigalovi v prípade usvedčenia hrozí trest odňatia slobody v dĺžke do päť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies