Budú tzv. Hodiny súdneho dňa tikať bližšie ku katastrofe? Dnes sa to dozvieme

NETKY.SK • 23 Január 2024, 16:20 • 2 min
Budú tzv. Hodiny súdneho dňa tikať bližšie ku katastrofe? Dnes sa to dozvieme

WASHINGTON - Vedci dnes zverejnia každoročnú informáciu o nastavení ručičky symbolických hodín posledného súdu (Doomsday Clock), ktoré ukazujú, ako blízko je naša planéta k úplnému zničeniu, je stále 100 sekúnd pred polnocou.

slovakia

left justify in out

Deň, keď zistíme, ako blízko sme ku koncu civilizácie, vďaka každoročnej aktualizácii hodín súdneho dňa, ktorá bude oznámená dnes o 10:00 ET vo Washingtone, D.C. Minulý rok boli hodiny súdneho dňa nastavené na 90 sekúnd do polnoci, čo je najbližšie k polnoci, aká kedy bola.

 

Utorok predstavuje prvú aktualizáciu hodín od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom a druhú od ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá obnovila obavy z globálnej jadrovej vojny.

 

Na podujatí vystúpia známy vedecký pedagóg Bill Nye a Rachel Bronsonová, prezidentka a generálna riaditeľka žurnálu Bulletin of the Atomic Scientists, ktorý dohliada na hodiny.

Čo to vlastne sú Hodiny súdneho dňa?

Hodiny súdneho dňa sú symbolické hodiny: metafora toho, ako blízko je ľudstvo k sebazničeniu, uvádza Bulletin of the Atomic Scientists, ktorý udržiava hodiny od roku 1947. Skupinu založili v roku 1945 vedci z Chicagskej univerzity, ktorí pomohli vyvinúť prvé jadrové zbrane v projekte Manhattan.

 

Vedci vytvorili hodiny v roku 1947 pomocou snímok apokalypsy (polnoc) a súčasného výrazu jadrového výbuchu (odpočítavanie do nuly), aby sprostredkovali hrozby pre ľudstvo a Zem.

Na aký čas sú teraz nastavené hodiny?

Hodiny sú o 90 sekúnd do polnoci, čo je najbližšie k polnoci vo svojej histórii. Polnoc je okamih, ktorý symbolizuje súdny deň.

 

Kto určuje čas na Hodinách súdneho dňa?

Hodiny súdneho dňa nastavuje každý rok 22 členov Vedeckej a bezpečnostnej rady Bulletinu po konzultácii s Radou sponzorov, ktorá zahŕňa 11 laureátov Nobelovej ceny. Každý rok sa členom predstavenstva kladú dve otázky:

  1. Je tento rok ľudstvo bezpečnejšie alebo viac ohrozené ako minulý rok?
  2. Je ľudstvo bezpečnejšie alebo vystavené väčšiemu riziku v porovnaní so 77 rokmi, odkedy boli nastavené hodiny?

 

„Tento rok rada zváži viacero globálnych hrozieb vrátane rušivých technológií, ako je umelá inteligencia, šírenie jadrových zbraní, vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, vojna medzi Izraelom a Hamasom, biologické hrozby, pretrvávajúca klimatická kríza a štátom podporované dezinformačné kampane,“ uvádza sa vo vyhlásení Bulletinu.

 

Prečo sú Hodiny súdneho dňa také prominentné?

V priebehu rokov sa na hodiny odvolával Biely dom, Kremeľ a vedenie mnohých ďalších krajín. Robert Oppenheimer a Albert Einstein boli v rade sponzorov bulletinu a John F. Kennedy a Richard Nixon takisto písali články pre tento žurnál.

 

Hoci nie každý súhlasí s nastavením hodín, sú všeobecne rešpektované pre otázky, ktoré kladie, a pre ich vedecky podložený postoj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: USA Today, Reuters, Vox Foto: Reuters / Leah Millis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies