Rwandský hrdina ostáva vo väzbe, súd mu zamietol žiadosť o prepustenie na kauciu

NETKY.SK • 17 September 2020, 18:49 • 2 min
Rwandský hrdina ostáva vo väzbe, súd mu zamietol žiadosť o prepustenie na kauciu

KIGALI - Rwandský súd vo štvrtok zamietol žiadosť Paula Rusesabaginu o prepustenie na kauciu. Hrdina, ktorý počas genocídy zachránil stovky ľudí, čelí obvineniam z terorizmu.

slovakia

left justify in out

Hrdina z filmu Hotel Rwanda Paula Rusesabaginu tak musí ostať vo väzbe ďalších 30 dní. Je obvinený z 13 trestných činov vrátane spolupáchateľstva na vraždách, terorizmu, financovania povstalcov a náboru detských vojakov. V prípade dokázania viny mu hrozí až 25-ročné väzenie. Zatiaľ však nie je jasné, kedy sa proces začne.

 

img

 

V hoteli ukrýval stovky ľudí

Paula Rusesabagina preslávil hollywoodsky film Hotel Rwanda (2004), kedy vyšlo najavo, že počas genocídy v Rwande prichýlil stovky prenasledovaných ľudí z kmeňa Tutsiov.  

 

Podarilo sa mu zachrániť 1200 civilistov pred násilnými jednotkami Interahamwe, vedenými extrémistickými Hutuami, ktorí po celej krajine vyvražďovali Tutsiov a aj umiernených Hutuov.

 

 

Militantov podplácal kvalitným alkoholom

Rusesabagina dlhé týždne odolával milíciám, ktoré prichádzali do hotela s úmyslom vraždiť. Keď už išlo skutočne do tuhého a hrozilo, že ozbrojenci vniknú do hotela, rozdával im kvalitný alkohol a rôzne darčeky, ktoré mal k dispozícii.

 

 

„Nezabili nikoho z utečencov v našom hoteli. Nikoho ani nezbili. Nikoho neodvliekli a nikto nezmizol. Po celej Rwande vraždili ľudí mačetami, ale naša päťposchodová budova sa stala útočiskom pre každého, kto sa dokázal dostať k dverám,“ povedal Rosesabagina.

 

Rusesabagina zrejme uniesli

Rusesabagina, ktorého vo filme stvárnil herec Don Cheadle, žil v exile od roku 1996, keď sa ho pokúsili zabiť. Rodina Paula Rusesabaginu sa domnieva, že ho uniesli počas cesty do Dubaja a nikdy sa z vlastnej vôle nechcel vrátiť do Rwandy..  

 

Ľudskoprávna mimovládna organizácia Human Rights Watch nedávno upozornila na to, že jeho tajomné zatknutie sa podobá "vynútenému zmiznutiu"

 


Ako uviedla AFP, Rusesabagina založil Rwandské hnutie za demokratické zmeny (MRCD) a viackrát verejne vyslovil podporu jeho ozbrojenému krídlu s názvom Národný oslobodzovací front (FLN), ktoré rwandská vláda považuje za teroristickú organizáciu. 

 

Prečítajte si viac: Hrdina z filmu Hotel Rwanda sa postavil pred súd. Je obvinený z terorizmu, únosov a vrážd

 

Rozsah Rusesabaginovej účasti na jej činnosti však nie je známy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona