V Nemecku súd rozhodne o vine či nevine bankára Ortseifena

NETKY.SK • 14 Júl 2010, 08:15 • 2 min
V Nemecku súd rozhodne o vine či nevine bankára Ortseifena

V Nemecku súd rozhodne o vine či nevine bankára Ortseifena

slovakia

left justify in out

V procese s bývalým predsedom správnej rady nemeckej Mittelstandsbank IKB Stefanom Orteifenom žiadal dnes jeho obhajca oslobodenie spod obžaloby. Ortseifen podľa neho pred časom nemohol predvídať nebezpečenstvo, ktoré hrozilo IKB tým, že sa zapojila do obchodov s druhotriednymi akciami amerických hypotekárnych ústavov. Obhajca obžalovaného Rainer Hamm v tejto súvislosti povedal, že "teraz sme všetci oveľa múdrejší".
      Prokuratúra žaluje bývalého šéfa banky, ktorá neskrachovala len preto, lebo dostala od štátu výdatnú pomoc, za manipulácie na trhu a navrhuje mu udeliť podmienečný trest 10 mesiacov odňatia slobody.
      Trest by mal vyplynúť z toho, že pred troma rokmi v júli bankár v informácii pre tlač uvádzal, že banka je v dobrej kondícii. Ale o týždeň neskôr bola činnosť banky ochromená. Neskrachovala však, lebo štát jej pomohol 10 miliardami eur, ktoré získal od daňových poplatníkov.
      Katastrofou IKB, ktorá mala slúžiť rozvoju podnikania nemeckého stredného stavu, vstúpila pred troma rokmi do Nemecka finančná kríza.
      Hamm bránil svojho mandanta tvrdením, že autori vyhlásenia pre tlač by museli mať vtedy jasnovidecké schopnosti, aby správne posúdili to, čo sa dnes označuje za superpodvod. Vtedy ešte nebola otrasená ani povesť ratingových agentúr. Aj šéfovia agentúr dnes priznávajú, poukázal obhajca, že pri klasifikácii druhotriednych akcií hypotekárnych ústavov "boli vedľa".
      IKB však mala v účelových spoločnostiach, ktorých výsledky sa nezarátavali do oficiálnej bilancie banky, 17 miliárd eur. Všetky tieto prostriedky vložila do pochybných hypotekárnych aktív a prišla o ne. Agentúry však postupne začali znižovať bonitu papierov. Ortseifen napriek tomu potvrdzoval očakávaný priaznivý ročný výsledok banky a uvádzal, že odpisy aj v najhoršom prípade dosiahnu menej ako 10 miliónov eur.
      Bankár dnes v záverečnom vystúpení ľutoval, že sa IKB stala prvou nemeckou bankou, ktorá sa dostala do existenčného ohrozenia. Ortseifen na záver vyjadril presvedčenie, že sa nedopustil ničoho, čo by bolo trestné.
      Súd v Düsseldorfe by mal oznámiť svoje rozhodnutie v stredu (14. 7.)

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies