V nemeckom Essene demontovali sochu kardinála, ktorý bol obvinený zo zneužívania

NETKY.SK • 25 September 2023, 11:15 • 2 min
V nemeckom Essene demontovali sochu kardinála, ktorý bol obvinený zo zneužívania

ESSEN - Sochu postavenú v roku 2011 v západonemeckom meste Essen na pamiatku zosnulého nemeckého kardinála Franza Hengsbacha v pondelok demontovali spred miestnej katedrály. Dôvodom pre demontáž sochy sú obvinenia zo sexuálneho zneužívania, ktorých sa tento kňaz za svojho života dopustil a ktoré boli zverejnené len nedávno.

slovakia

left justify in out

Na mieste, kde socha - dielo sochárky Silke Rehbergovej - od roku 2011 stála, vznikne pamätník obetiam sexuálneho zneužívania, informovala už minulý týždeň agentúra DPA s odvolaním sa na Thomasa Zandera, dekana katedrály mesta Essen.

 

Kontroverzia okolo sochy, ktorá stála v bezprostrednej blízkosti essenskej katedrály, sa rozpútala minulý utorok, keď diecézy Essen a Paderborn oznámili, že začali vyšetrovanie najmenej troch obvinení zo sexuálneho zneužívania vznesených proti Hengsbachovi.

 

Dve z obvinení pochádzajú z 50. a 60. rokov. V prvom prípade Hengsbach údajne zneužil 16-ročné dievča. Došlo k tomu v roku 1954, keď bol pomocným biskupom v Paderborne. Druhý prípad sa datuje do roku 1967, keď počas svojho pôsobenia v Essene, keď už bol biskupom, údajne napadol inú ženu. Tretie obvinenie bolo vznesené v októbri 2022, teda až po kardinálovej smrti.

Minulý týždeň essenská diecéza vyzvala veriacich, aby ju kontaktovali, ak majú poznatky o ďalších možných prípadoch zneužívania.


Hovorca diecézy v pondelok ráno uviedol, že sa objavili nové podozrenia zo zneužívania. Podobne sa v nedeľu večer v televízii WDR vyjadril aj súčasný essenský biskup Franz-Josef Overbeck. Nové prípady sa teraz preverujú, uviedol hovorca diecézy.

 

Hengsbach, ktorého vymenovali za kardinála v roku 1988, bol jedným z najznámejších duchovných v Nemecku. V roku 1958 stál pri zrode essenskej diecézy, ktorú viedol až do svojej smrti v roku 1991. Bol spoluzakladateľom katolíckej organizácie Adveniat a 17 rokov pôsobil aj ako biskup nemeckej armády.

 

Ak by sa obvinenia voči Hengsbachovi ukázali ako pravdivé, stal by sa prvým vysoko postaveným duchovným v Nemecku uznaným za vinného zo sexuálneho napadnutia, informovala stanica Deutsche Welle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / Der Spiegel Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies