Odvolávanie Mikulca sa skončilo chaosom. Hlasovať budú v piatok

NETKY.SK • 23 September 2021, 20:10 • 2 min
Odvolávanie Mikulca sa skončilo chaosom. Hlasovať budú v piatok

BRATISLAVA - Dnešné rokovanie sa nezaobišlo bez výmeny názorov medzi koalíciou a opozíciou. Robert Fico uviedol, že predseda parlamentu Boris Kollár nezvláda svoju funkciu. Naznačil tiež porušenie Ústavy SR.

slovakia

left justify in out

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Milan Laurenčík (SaS) ukončil vo štvrtok večer diskusiu k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Hlasovať o návrhu budú v piatok (24. 9.) o 11:00.

 

img 

 

Hoci Smer-SD namietal, že po 19:00 neboli v pléne predkladatelia návrhu, Laurenčík pokračoval v rokovaní a vyzval poslancov prihlásených do rozpravy, aby vystúpili. Keďže ani tí neboli v pléne, Laurenčík oznámil, že im prepadlo poradie a ukončil rozpravu k návrhu. Smer-SD to kritizuje. Koalícia hovorí, že v pléne sedel aspoň jeden z predkladateľov.

 

Prečítajte si tiež: Minister vnútra vymenoval dočasného šéfa polície

 

Poslanec Boris Susko (Smer-SD) namietal, že ide o hrubé porušovanie rokovacieho poriadku parlamentu, keďže pri rozprave musí byť prítomný predkladateľ. Pripomenul, že sa nemôže rokovať, a teda ani prepadávať poradie faktickým poznámkam ani rečníkom prihláseným v rozprave. Kritizoval to aj šéf Smeru-SD Robert Fico, ktorý reagoval, že predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) nezvláda svoju funkciu. Hovorí tiež o chaose a o porušovaní Ústavy SR.

 

 

img

 

Plénum si pôvodne odsúhlasilo štvrtkové rokovanie po 19:00. Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš reagoval, že v pléne sedel Dušan Jarjabek (Smer-SD) ako jeden z predkladateľov, preto sa v rokovaní mohlo pokračovať. Skonštatoval, že pokiaľ sedel v pléne aspoň jeden z poslancov podpísaných pod návrh na zvolanie schôdze, ráta sa ako predkladateľ a diskusia pokračuje. Jarjabek to vidí inak. Poznamenal, že bol prihlásený na predrečníka s faktickou poznámkou, a dokonca nesedel za pultom určeným pre predkladateľa. Hovorí o rôznom výklade rokovacieho poriadku.

 

K téme: Mikulec bude čeliť vo štvrtok ďalšiemu odvolávaniu

 

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini povedal, že i obštrukciu treba vedieť urobiť. Bola by podľa neho úspešná vtedy, ak by nikto z 30 podpísaných poslancov v pléne v daný moment nesedel. "Žiaľ, kolegovia urobili chybu a niektorí v sále boli, čo sa považuje za prítomnosť predkladateľa a schôdza mohla pokračovať," reagoval na poslancov Smeru-SD.

 

Podľa programu aktuálnej 40. schôdze majú poslanci v piatok ráno rokovať o návrhoch z dielne rezortu financií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona