V nedeľu veriaci môžu získať odpustky

NETKY.SK • 15 August 2015, 13:58 • 2 min
V nedeľu veriaci môžu získať odpustky

BRATISLAVA - V nedeľu uplynie 200 rokov od narodenia svätého Jána Bosca. V tento deň, podľa usmernení Apoštolskej penitenciárie zo dňa 8. augusta 2014, je možné aj na Slovensku získať úplné odpustky, ktoré môžu byť aplikované aj ako pomoc dušiam zosnulých veriacich, ktoré sa nachádzajú v očistci.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA salezián Rastislav Hamráček, veriaci získa úplné odpustky, ak sa plne zúčastní na niektorom svätom slávení na počesť svätého Jána Bosca, alebo aspoň zotrvá istý čas v nábožnom uvažovaní pred relikviou alebo obrazom svätca a zakončí modlitbou Pána, vyznaním viery a vzývaním Panny Márie a svätého Jána Bosca. „Ak si veriaci chcú osobitne uctiť v tento deň tohto svätého patróna vychovávateľov, otca a učiteľa mládeže, môžu navštíviť kostoly a kaplnky v saleziánskych strediskách, kde budú sväté omše na počesť dona Bosca. Kostoly zasvätené donovi Boscovi sú aj v diecéznych farnostiach po celom Slovensku,“ povedal Hamráček.


Odpustky sú podľa Hamráčka milosť odpustenia, od toho je slovo "odpustky", časných trestov za zlo, ktoré veriaci nazývajú hriech. „Boh pri spovedi cez kňaza odpúšťa hriech -zlo - a s ním aj večný trest (peklo), čiže zmieruje človeka so sebou. Ale je tu aj vec spravodlivosti - časného trestu za spáchané zlo. Tento trest čaká veriacu dušu v očistci. Boh cez Cirkev však umožňuje odpustiť aj tieto tresty - keď získame odpustky,“ vysvetlil Hamráček. Maximálna miera odpustkov sa nazýva podľa neho úplnými odpustkami, vtedy má človek znova obrazne povedané "úplne čistý trestný záznam". Tieto odpustky sa môžu získavať pre seba alebo aj pre zosnulých, ktorí ich už tu na zemi nemôžu získať sami.


K získaniu odpustkov treba mať úmysel ich získať, treba sa vyspovedať, ísť na sväté prijímanie pri svätej omši, mať rozhodnutie už nehrešiť, pomodliť sa niektorú modlitbu na úmysel Svätého Otca, pomodliť sa vyznanie viery, a vykonať predpísaný skutok. V tomto prípade ide o účasť na omši na počesť dona Bosca, alebo aspoň modlitba k nemu pred jeho obrazom aj doma v nedeľu 16. augusta.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies