Šeliga: „Pracujúcej chudobe chceme dať daňovú úľavu za 150 miliónov eur."

NETKY.SK • 13 Marec 2022, 17:12 • 2 min
Šeliga: „Pracujúcej chudobe chceme dať daňovú úľavu za 150 miliónov eur."

Hosťami relácie Na telo boli Juraj Šeliga (Za ľudí) a Erik Tomáš (HLAS-SD).

slovakia

left justify in out

Po takmer troch týždňoch vojny na Ukrajine je aj zo strany parlamentnej opozície počuť súhlas so sankciami voči Rusku aj s humanitárnou pomocou. Otázkou však je, či by mala byť pomoc Slovenska ešte adresnejšia a predovšetkým vojenská. „Slovenská republika aj Európska únia by mala byť ešte rýchlejšia aj vo vojenskej pomoci,“ vyhlásil J. Šeliga.

 

Objavili sa úvahy o tom, že plánovaná návšteva amerického ministra obrany Lloyda Austina by sa mohla týkať aj poskytnutia slovenského protiraketového systému Ukrajine. „Tak ako so stíhačkami máme problém aj s S-300,“ vyhranil sa E. Tomáš. 
 

img

 

Ani vypuknutie vojny nezmenilo postoj strany Hlas-SD k podpisu bilaterálnej obrannej zmluvy s USA. S príchodom vojakov NATO však súhlasiť bude. Podľa opozície by však posielanie zbraňových systémov či stíhačiek mohlo Slovensko zatiahnuť do vojny. „Toto by mohla byť červená čiara, ktorú nesmieme prekročiť,“ apeluje E. Tomáš, „ak nechcete vojnu na území Slovenskej republiky, tak nehovorte tieto nebezpečné vyhlásenia,“ dodáva.

 

Koaličný poslanec J. Šeliga si naopak myslí, že ani nečinnosť nedáva Slovensku istotu bezpečia. „Putin sa neriadi podľa toho, čo tam my posielame alebo neposielame. Prestaňme sa tváriť, že Putin sa zastaví na Ukrajine, ak jej nebudeme pomáhať,“ konštatuje.  

Podľa koaličného poslanca je okrem skoršieho výplatného termínu na stole viacero opatrení. Medzi nimi napríklad aj zavedenie daňového bonusu pre pracujúcu chudobu. „Tá debata je o 100 až 200 eurách na osobu. Mohlo by to byť okolo 150 miliónov eur,“ načrtol J. Šeliga.

 

Opatrenie by podľa neho malo byť pripravené približne do leta. Rovnako podľa neho bude vláda apelovať na pôdohospodárov, aby uprednostnili siatie pšenice a rastlín, z ktorých je možné vyrábať olej. Práve tieto komodity budú totiž v dôsledku vojny na Ukrajine pravdepodobne nedostatkové. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies