V najvyšších polohách Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 15 December 2018, 12:22 • 2 min
V najvyšších polohách Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách zamračené a na mnohých miestach hmlisto.

slovakia

left justify in out

Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -13 do -6°C. Ako informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby na svojej stránke, za uplynulých 24 hodín nový sneh nepripadol, no počas poslednej periódy sneženia (nedeľa - streda) pripadlo na horách 25 - 65 cm nového snehu, zväčša na trávnatý alebo skalnatý podklad. V stredných polohách do 1500 m dosahuje celková výška snehu do 45 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 30 - 70 cm. Zrážky prichádzali od západu až severozápadu a spolu so silným vetrom bol sneh previevaný hlavne na záveterné: južné, juhovýchodné a východné svahy. V žľaboch najvyšších polôh tu môžeme nájsť aj nafúkané vankúše s hrúbkou 0,5 až 1 m, a naopak, na vetrom exponovaných miestach bol sneh sfúkaný na tvrdý podklad. Posledný deň sneženia bol vietor už len slabý, preto sa na vrchu snehovej pokrývky nachádza 10-20 cm voľného prachového snehu.

V najvyšších polohách Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej stupnice. V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach trvá len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne, viaže sa najmä na záveterné svahy a žľaby, svahy pod sedlami J, JV a V orientácií, čiže na miesta, kde bolo začiatkom týždňa previate väčšie množstvo nového snehu (30 - 60 cm). Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne uvedených orientácií.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies