V motoreste sa priotrávilo 11 ľudí oxidom uhoľnatým

NETKY.SK • 12 Január 2020, 12:20 • 2 min
V motoreste sa priotrávilo 11 ľudí oxidom uhoľnatým

JABLONEC NAD NISOU - V noci na nedeľu sa priotrávilo 11 ľudí v motoreste v Jablonci nad Nisou unikajúcim oxidom uhoľnatým. Jedna žena skončila v hyperbarickej komore. Pôvodne sa uvádzalo trinásť priotrávených.

slovakia

left justify in out

Po vyšetrení v nemocnici v starostlivosti lekárov zostalo osem ľudí

Podľa hovorcu záchrannej služby boli v sobotu večer pôvodne volaní záchranári ku kolapsovému stave. "Po príchode našej posádky okamžite zaznamenali, že im začali signalizovať snímače, ktoré majú pri sebe, na vysoké CO. Takže okamžite zalarmovali integrovaný záchranný systém," povedal hovorca záchranky Michael Georgiev.

 

Hovorkyňa polície Dagmar Sochorová dopoludnia spresnila počet priotrávených ľudí. Nakoniec sa jednalo o 11 ľudí. "Tri osoby personálu a osem hostí," uviedla Sochorová. Po vyšetrení v nemocnici z nich v starostlivosti lekárov zostalo osem. "Jedna žena je v hyperbarickej komore v libereckej nemocnici a sedem je hospitalizovaných v Jablonci na pozorovanie," dodala Sochorová. V motoreste zasahovali aj hasiči, ktorí evakuovali niekoľko ľudí. Zásah trval zhruba hodinu. Podľa prvých informácií únik spôsobila porucha na kotli. Polícia vyšetruje príčiny úniku, právna kvalifikácia nebola stanovená.

 

img

 

Pozor na tichého zabijaka
Hasiči stále upozorňujú na to, aby si ľudia nechali skontrolovať plynové a kondenzačné kotly, ich nainštalovaní a hlavne tesnenie. Tu je totiž problém, že oxid uhoľnatý nie je vidieť ani cítiť. Oxid uhoľnatý ovplyvňuje nervový systém.

 

CO sa nedá identifikovať zmyslovými orgánmi, je bez farby, chuti a zápachu, je ľahší ako vzduch. Preto má prívlastok aj tichý zabijak.

 

Medzi prvotné príznaky otravy patria bolesti hlavy, závrate, nevoľnosť, poruchy videnia, zmätenosť, bolesti na hrudi a bolesti brucha. Pri závažných intoxikáciách môžu vzniknúť kŕče, poruchy vedomia až bezvedomie. Príznaky intoxikácie sa môžu prejaviť aj po zvládnutí akútnej otravy po niekoľkých dňoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies