V Moldavsku zadržali bývalého premiéra Filata podozrivého v bankovom škandále

NETKY.SK • 15 Október 2015, 17:46 • 2 min
V Moldavsku zadržali bývalého premiéra Filata podozrivého v bankovom škandále

KIŠIŇOV - Moldavské úrady zadržali bývalého premiéra Vlada Filata pre podozrenie z účasti na krádeži viac ako miliardy eur z moldavských bánk.

slovakia

left justify in out

Expremiér skončil vo väzbe krátko po tom, ako ho parlament zbavil poslaneckej imunity, oznámila agentúra Reuters.

 

Maskovaní predstavitelia moldavského protikorupčného úradu odviedli Filata priamo z parlamentu. Poslanci predtým vyhoveli požiadavke prokuratúry, ktorá žiadala, aby bol šéf moldavskej vlády z rokov 2009-2013 vydaný na trestné stíhanie.

 

Žiadosť podporilo 79 zo 101 moldavských zákonodarcov. Hlasovania sa zdržali poslanci proeurópskej liberálnodemokratickej strany, ktorej je Filat predsedom.

Samotný Filat akúkoľvek vinu na zmiznutí peňazí z moldavských bánk odmieta a vyšetrovanie voči svojej osobe považuje za politicky motivované.

 

Moldavská generálna prokuratúra obviňuje Filata z toho, že prijal od istého podnikateľa úplatky v celkovej výške 227 miliónov eur. Výmenou za to mu poskytol nepriamu kontrolu nad jednou z bánk zapletených v škandále.

 

Odhalenie, že z trojice najväčších moldavských bánk pred vlaňajšími voľbami zmizla obrovská suma peňazí, vyvolalo v chudobnom Moldavsku vlnu pobúrenia a masových protivládnych protestov. Stratená čiastka môže predstavovať až 1,35 miliardy eur, čo je zhruba osmina moldavského HDP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies