V Mjanmarsku objavili päť dosiaľ neznámych masových hrobov

NETKY.SK • 1 Február 2018, 07:14 • 2 min
V Mjanmarsku objavili päť dosiaľ neznámych masových hrobov

RANGÚN - V Mjanmarsku bolo potvrdených ďalších najmenej päť predtým nezdokumentovaných masových hrobov.

slovakia

left justify in out

Podľa štvrtkovej správy agentúry AP sa hroby nachádzajú pri obci Gu Dar Pjin. Ich existenciu táto agentúra overila prostredníctvom rozhovorov s dvoma desiatkami mjanmarských utečencov v Bangladéši.

 

Mjanmarská vláda pravidelne vyhlasuje, že masakre ako v zmienenej obci sa nikdy nestali. Pripustila len existenciu jedného masového hrobu v obci Inn Din, v ktorom je desať "teroristov". AP však poukazuje na vraždenie civilistov vládnymi vojakmi a prítomnosť omnoho viac masových hrobov, v ktorých je omnoho viac ľudí.

 

Ide o najnovší dôkaz situácie, ktorá v Jakchainskom štáte na západe Mjanmarska stále výraznejšie pripomína genocídu páchanú voči Rohingom, dlhodobo utláčanej moslimskej menšine žijúcej v prevažne budhistickom Mjanmarsku.

 

Mjanmarsko odmieta udeliť rohinskej menšine aj tie najzákladnejšie práva, ako je prístup k zdravotnej starostlivosti či vzdelaniu, a podľa zákona z roku 1982 im upiera aj štátne občianstvo.

Od vlaňajšieho augusta z Mjanmarska do susedného Bangladéša ušlo približne 655.000 príslušníkov etnika Rohingov.

 

Príčinou ich masového úteku boli násilnosti, ktoré sprevádzali "bezpečnostnú operáciu" vládnych síl rozpútanú po sérii útokov rohinských povstalcov. Mnohí z rohinských utečencov pred útekom do Bangladéša nemali žiadne doklady alebo ich stratili, keď utekali zo svojich domovov pred vládnymi vojakmi a miestnymi radikálnymi budhistami, ktorí na nich páchali bezprávie, opisuje agentúra DPA.

 

Utečenci vypovedali o znásilňovaní, svojvoľnom zabíjaní či vypaľovaní dedín.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies