Tunisko zakázalo delegácii europoslancov vstup na svoje územie

NETKY.SK • 14 September 2023, 14:15 • 2 min
Tunisko zakázalo delegácii europoslancov vstup na svoje územie

ŠTRASBURG - Tunisko zakázalo členom delegácie Európskeho parlamentu vstup na svoje územie po tom, ako niektorí europoslanci kritizovali dohodu, ktorú Brusel uzavrel s Tunisom v záujme zastavenia nelegálnej migrácie. Do tejto severoafrickej krajiny mali vo štvrtok zamieriť členovia Výboru EP pre zahraničné veci.

slovakia

left justify in out

Avšak v liste, do ktorého mala možnosť nahliadnuť AFP, tuniské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že zákonodarcom nepovolia vstup do krajiny pre "viaceré výhrady" k návšteve.

 

Europoslanec a člen delegácie Mounir Satouri toto rozhodnutie označil za prekvapujúce. "Nikdy za uplynulých najmenej 20 rokov si nejaká vláda nedovolila odmietnuť oficiálnu delegáciu Výboru pre zahraničné veci a povedať, že aj keby sme cestu podnikli, na hraniciach nás vrátia naspäť," povedal.

 

EÚ a Tunisko v júli podpísali memorandum o porozumení o strategickom a komplexnom partnerstve, ktoré má posilniť spoluprácu v oblasti migrácie. Eurokomisia na jej základe začne tejto severoafrickej krajine zápasiacej s hospodárskou krízou poskytovať finančnú pomoc v celkovej výške 900 miliónov eur.

Výmenou za finančnú pomoc by Tunisko malo razantnejšie zasahovať proti prevádzačom a nelegálnej migrácii, aby sa znížili počty ľudí, ktorí sa z tejto krajiny vydávajú smerom do Európy.

 

Ľavicoví europoslanci však tento týždeň kritizovali EÚ za to, že uzavrela dohodu s čoraz autoritatívnejšou tuniskou vládou, ktorá je obviňovaná zo zlého zaobchádzania s migrantmi zo subsaharskej Afriky. Európska komisia v parlamente dohodu obhajovala s tým, že posilnenie spolupráce s týmto kľúčovým africkým partnerom je v záujme EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies