V migrantmi preplnenom Grécku sú v ohrození utečenecké deti

NETKY.SK • 6 August 2015, 09:48 • 2 min
V migrantmi preplnenom Grécku sú v ohrození utečenecké deti

ATÉNY - Tisícom detských utečencov a migrantov, ktorí prichádzajú do Grécka, hrozí zneužitie a choroby, pretože miestne orgány sú zaplavené vlnou imigrácie, upozornila dnes medzinárodná charitatívna organizácia Save the Children.

slovakia

left justify in out

Uviedla, že deti žijú v "odpudivých podmienkach" v prijímacích centrách, kde je nedostatok jedla, vody, liekov i bezpečných miest na spánok.

 

Najmenej 110.000 ľudí, prevažne utečencov zo Sýrie a ďalších vojnových zón, ale tiež ekonomických migrantov, dorazilo tento rok na grécke Egejské ostrovy zo susedného Turecka. Predstavuje to 400-percentný nárast oproti roku 2014.

 

Do konca roka by celkový počet mohol vzrásť na 200.000, pretože zúfalstvo núti utečencov riskovať nebezpečnú cestu cez more na preplnených plavidlách nehodných cesty na mori, ktorú im za vysoký poplatok zabezpečujú pašerácke gangy.

 

Prílev utečencov a migrantov už ďaleko prekročil kapacity gréckych orgánov, ktoré sa boria s najhoršou finančnou krízou v krajine za niekoľko desaťročí, aby im zabezpečili primerané prijatie a pomoc. Väčšina migrantov považuje Grécko za prechodnú stanicu na ceste do bohatších európskych krajín a pokúša sa pokračovať v ceste na sever cez Balkán.

 

Organizácia Save the Children vo svojej správe uviedla, že len v júni pristálo na gréckych ostrovoch 4270 detí: "Zraniteľným deťom, predovšetkým tým, ktoré spia samy vonku alebo sa nachádzajú v uzamknutých zmiešaných skupinách v prepchatých zadržiavacích centrách, hrozí, že sa stanú predmetom obchodu s ľuďmi či sexuálneho a fyzického zneužitia."

 

Deti podľa správy povedali pracovníkom organizácie Save the Children na egejských ostrovoch Lesbos, Chios a Kós, ako aj v metropole Atény, že v niektorých prípadoch nedostali celé dni nič jesť a majú strach spať vonku alebo vzhľadom na riziko zneužitia dokonca ísť v noci na záchod.

 

Správa dodáva, že bábätkám a malým deťom hrozia najmä hnačky, spálenie sa od slnka, úpal a dehydratácia. Vyzýva Európsku úniu, aby túto krízu riešila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies