V medzinárodných vlakoch nebudú bezpečnostné kontroly ako na letisku, schválila EÚ

NETKY.SK • 9 Október 2015, 08:49 • 2 min
V medzinárodných vlakoch nebudú bezpečnostné kontroly ako na letisku, schválila EÚ

LUXEMBURG - Zdĺhavé bezpečnostné opatrenia, aké sú na letiskách, sa v medzinárodných vlakoch zavádzať nebudú. Dohodli sa na tom dnes ministri dopravy Európskej únie. Odporučili však, aby personál vlakov absolvoval výcvik, aby bol pripravený na prípadné útoky, informovala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ministri dopravy sa stretli v Luxemburgu po prvý raz, odkedy v auguste cestujúci zabránili strelcovi napojenému na radikálnych islamistov spáchať masakru vo vlaku smerujúcom z Amsterdamu do Paríža. Ministri diskutovali o možnostiach, ako posilniť bezpečnosť v medzinárodných vlakoch bez toho, aby sa museli na železničných staniciach zavádzať prísne kontroly ako na letiskách. Dohodli sa, že vlakový personál by mal dostať dodatočný výcvik a že je potrebné vytvoriť plány pre nepredvídané okolnosti.

 

"Členské krajiny musia konať vzhľadom na riziko," uviedla eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová. "Na železnici by sme nemali používať prístup ako pri lietadlách."

 

Európska komisia, ktorej právomoci v oblasti bezpečnosti dopravy pokrývajú námornú a leteckú dopravu, ale nie železničnú, bude sledovať dôsledky dnes dohodnutých opatrení, dodala.

 

Členské krajiny EÚ si tiež budú vymieňať informácie o najlepších opatreniach, ako riešiť také útoky, ako bol ten augustový.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies