V Maďarsku pokračoval proces s extrémistom Budaházym, obhajca žiadal oslobodenie

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 18:30 • 2 min
V Maďarsku pokračoval proces s extrémistom Budaházym, obhajca žiadal oslobodenie

BUDAPEŠŤ – Obhajca maďarského extrémistu Györgya Budaházyho dnes požiadal, aby bol jeho klient oslobodený vo všetkých bodoch obžaloby. Urobil tak počas procesu pred budapeštianskym súdom, v ktorom je skupina páchateľov obvinená z teroristických útokov v rokoch 2007 a 2008, informovala dnes agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Budaházyho obhajca István Szikinger vyhlásil, že počas vyšetrovania došlo k viacerým nezákonným krokom - okrem iného k vyhrážaniu sa svedkom a k protizákonnému získavaniu dôkazového materiálu. Podľa obhajcu väčšina svedkov, na ktorých výpovede je postavená obžaloba, bola v prípade alebo zainteresovaná, alebo bola k výpovedi prinútená.

 

Prokurátor v záverečnej reči z 2. mája žiadal pre Budaházyho 20 rokov odňatia slobody. Proces pokračuje rečou obhajoby, napokon budú môcť záverečnú reč predniesť obvinení. Rozsudok na prvom stupni vynesie súd ešte pred letnými súdnymi prázdninami.

 

Skupina páchateľov zaútočila zápalnými fľašami na kancelárie vtedajších vládnucich strán Maďarská socialistická strana (MSZP) a Zväz slobodných demokratov (SZDSZ), ďalej na bydliská vládnych politikov a ministra, ale aj na ďalšie ciele vrátane kancelárie na predaj lístkov či bary homosexuálov. Pri útokoch sa zranila jediná osoba - moderátor komerčnej spravodajskej televízie Sándor Csintalan, ktorý bol predtým politikom MSZP.

 

Proces s Budaházym a jeho 16 komplicmi sa začal 2. marca 2011. Budaházy čelí obvineniu z trestného činu terorizmu a prípravy vraždy a úmyselného ťažkého ublíženia na zdraví. Vo vyšetrovacej väzbe je od júna 2009.

 

Extrémista, ktorému parlamentná strana Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik vyjadrila viackrát verejne podporu, sa okrem iného zviditeľnil aj účasťou na útoku extrémistov na sídlo štátnej televízie v roku 2006.

 

Prokuratúra podozrieva tohto muža zo založenia skupiny Hnutie Hunnia, ktorého cieľom bolo, aby útokmi voči parlamentným poslancom ovplyvnil rozhodovanie zákonodarného zboru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies