Bundeswehr očakáva rýchly proces umiestnenia svojich vojakov v Litve

NETKY.SK • 29 August 2023, 09:00 • 2 min
Bundeswehr očakáva rýchly proces umiestnenia svojich vojakov v Litve

VILNIUS - Generálny inšpektor nemeckých ozbrojených síl Carsten Breuer očakáva rýchly pokrok v plánovanom umiestnení jednej brigády Bundeswehru v Litve. Uviedol to v pondelok počas návštevy tejto baltskej krajiny.

slovakia

left justify in out

"Na konci tohto štvrťroka budeme mať plán," povedal Breuer po stretnutí o šéfom litovských obranných síl Valdemarasom Rupšysom na tlačovej konferencii vo Vilniuse. Proces plánovania by mal byť podľa jeho slov uzavretý tento rok a v roku 2024 by sa malo prejsť k jeho plneniu. Záležitosť označila ako veľmi rôznorodú a komplexnú. "Som však presvedčený, že časový plán dokážeme dodržať," povedal.

 

Pripomenul, že táto brigáda je súčasťou nového modelu rozmiestnenia útočných síl NATO. Nemecko umiestni do Litvy približne 4000 vojakov s cieľom posilniť východné krídlo Severoatlantickej aliancie. Má ísť o "samostatnú jednotku pripravenú na nasadenie v boji".

Jej vyslanie je reakciou na ruskú vojnu na Ukrajine, píše DPA. Rupšys uviedol, že Litva má záujem na čo najrýchlejšom príchode nemeckých vojakov. "Prítomnosť nemeckých vojakov v Litve je obzvlášť dôležitá, aby sme odstrašili nepriateľa v susedstve a umožnili predsunutú obranu Litvy," povedal. Litva hraničí s ruskou exklávou Kaliningrad i Bieloruskom, ktorého líder Alexandr Lukašenko je blízkym spojencom Moskvy. Na území Litvy od roku 2017 operuje Nemeckom vedený prápor NATO s približne 1600 vojakmi. Vilnius už viackrát žiadal o zvýšenie prítomnosti nemeckej armády v Litve prte posilnenie obrannej spôsobilosti pobaltských krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / DPA Foto: LRT
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies