V Macedónsku opäť schválili zákon, v zmysle ktorého bude albánčina úradný jazyk

NETKY.SK • 14 Marec 2018, 18:51 • 2 min
V Macedónsku opäť schválili zákon, v zmysle ktorého bude albánčina úradný jazyk

SKOPJE - Macedónsky parlament schválil v stredu v Skopje po druhý raz zákon, ktorý zavádza v krajine ako ďalší úradný jazyk popri macedónčine aj albánčinu.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona podporilo 64 provládnych poslancov, množstvo opozičných zákonodarcov hlasovanie bojkotovalo. Vyplýva to z informácií tlačovej agentúry APA.

 

Poslanci niekdajšej vládnej strany VMRO-DPMNE sa pokúšali zabrániť schváleniu zákona predložením 35.000 pozmeňujúcich zákonov, ktoré sa však na stredajšom rokovaní parlamentu v Skopje ani neposúdili.

 

O napätí v zákonodarnom zbore svedčí fakt, že počas zasadania došlo takmer k bitke expremiéra Nikolu Gruevského a súčasného predsedu parlamentu Talata Xhaferiho, keď sa bývalý predseda macedónskej vlády pokúsil šéfovi zákonodarného zboru zabrániť v pokračovaní vedenia schôdze. Pästnému súboju politikov v ostatnej chvíli zabránili iba príslušníci strážnej služby.

 

Predmetný zákon schválili poslanci v Skopje už v januári. Macedónsky prezident Gjorge Ivanov ho však odmietol signovať, jeho veto však po opakovanom schválení zákona už neprichádza do úvahy. Hlava štátu by tak zákon mala podpísať.

 

Albánsky jazyk bol v Macedónsku doteraz úradným jazykom iba v obciach a mestách, kde príslušníci albánskeho etnika tvoria minimálne 20 percent populácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies