V Líbyi zavraždili prominentnú ľudskoprávnu a prodemokratickú aktivistku

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 13:30 • 2 min
V Líbyi zavraždili prominentnú ľudskoprávnu a prodemokratickú aktivistku

TRIPOLIS - Oficiálna líbyjská tlačová agentúra LANA dnes informovala o smrti známej aktivistky, ktorú neznámi páchatelia smrteľne postrelili v jej dome v meste Benghází na východe krajiny.

slovakia

left justify in out

LANA spresnila, že právničku a ľudskoprávnu aktivistku Salvu Bugaighísovú neznámi útočníci v uniformách v stredu večer prepadli v jej dome a postrelili do hlavy. Útok sa odohral len niekoľko hodín po tom, ako aktivistka odvolila v parlamentných voľbách. Ženu po útoku previezli do nemocnice, kde zraneniam podľahla. 
     

V čase útoku bol v dome aj Bugaighísovej manžel Ísa, ktorý je momentálne nezvestný.
     

Bugaighísová bola v roku 2011 jednou z vedúcich postáv vzbury proti dlhoročnému režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího a veľmi dôrazne protestovala aj proti rastúcemu vplyvu islamistických extrémistov v Líbyi a proti ich aktivitám destabilizujúcim krajinu. zasadzovala sa aj za prechod krajiny k demokracii a práva žien, najmä za ich rovnosť.     
     

Líbyjskí voliči v stredu rozhodovali o zložení 200-členného parlamentu, ktorý vystrieda dočasný Všeobecný ľudový kongres zvolený v roku 2012, ale so spochybňovanou legitimitou. V novom zákonodarnom zbore bude 32 mandátov vyhradených pre ženy. 
     

Podľa zdrojov blízkych ústrednej volebnej komisii výsledky volieb by mali byť známe o niekoľko dní. Mnohí Líbyjčania sa však podľa analytikov obávajú toho, že dnešné hlasovanie poslúži len vzniku ďalšieho dočasného zákonodarného zboru a neprinesie krajine stabilitu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies