V Leeuwardene oslavujú - veď sú Európskym hlavným mestom kultúry

NETKY.SK • 28 Január 2018, 17:13 • 2 min
V Leeuwardene oslavujú - veď sú Európskym hlavným mestom kultúry

LEEUWARDEN - Mesto Leeuwarden, metropola severoholandskej provincie Frízsko, sa počas víkendu stalo aj oficiálne Európskym hlavným mestom kultúry. O tento titul sa v roku 2018 rozdelí s hlavným mestom Malty Valettou.

slovakia

left justify in out

Leeuwarden, kde na úvodný víkend pripravili okrem iného noc rozprávačov príbehov, ako aj koncert stoviek hudobníkov a spevákov, nie je síce tak známou kultúrnou metropolou v krajine tulipánov ako Amsterdam či Rotterdam, avšak chce sa viac ako 300 podujatiami prezentovať ako Laboratórium pre Európu a kreatívne, originálne sa popasovať s otázkami súčasnosti a budúcnosti ako napríklad bieda, prestarnutie populácie či klimatické zmeny.

 

O úvodný akord bohatého programu v meste na severe Holandska sa v noci na sobotu postarali občania, ktorí v stovkách múzeí, kaviarní, ale aj bytov rozprávali príbehy a podelili sa s poslucháčmi o legendy a mýty. Vlani boli Európskymi hlavnými mestami kultúry dánsky Aarhus a Pafos na Cypre, v budúcom roku sa rovnakej pocty dočká bulharský Plovdiv a talianske mesto Matera.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies