V krajinách EÚ klesá počet hasičov aj napriek vyššiemu riziku požiarov

NETKY.SK • 9 August 2023, 11:48 • 2 min
V krajinách EÚ klesá počet hasičov aj napriek vyššiemu riziku požiarov

BRUSEL - Počet hasičov v členských krajinách EÚ klesá napriek tomu, že Európa v dôsledku klimatických zmien čelí čoraz väčšiemu počtu požiarov a ničivých lesných požiarov.

slovakia

left justify in out

Správa Eurostatu zverejnená v pondelok uvádza, že v roku 2022 bolo v EÚ 359.780 profesionálnych hasičov, čo predstavuje 0,2 percenta celkovej zamestnanosti Únie. V porovnaní s rokom 2021 došlo k poklesu celkového počtu hasičov o 2800. "Zníženie počtu hasičov uprostred klimatickej krízy je receptom na katastrofu," vyhlásila v tejto súvislosti v utorok Esther Lynchová, generálna tajomníčka Európskej odborovej konfederácie (EOK), ktorá pokrýva aj záujmy hasičských združení.

Zvýšené riziko požiarov spôsobené klimatickými zmenami bolo podľa jej slov toto leto všetkým jasné, a preto treba zabezpečiť, aby hasičské zbory v EÚ mali dostatok personálu a zdrojov, ktoré potrebujú na vykonávanie svojej práce zachraňujúcej životy. Lynchová z tohto dôvodu vyzvala krajiny EÚ, aby posilnili investície do hasičských kapacít. Podľa údajov Eurostatu nahlásilo v rokoch 2021 až 2022 zníženie počtu profesionálnych hasičov desať krajín. 

Najväčší pokles zaznamenali Francúzsko, Rumunsko, Portugalsko, Slovensko, Bulharsko a Belgicko. Počet hasičov vo Francúzsku klesol o 5400, zatiaľ čo Rumunsko a Portugalsko zrušili 4250 a 2907 pracovných miest. Iné krajiny však svoje hasičské "flotily" posilnili – Španielsko v uvedenom období zamestnalo 617 a Taliansko 546 nových hasičov.

Spomedzi krajín EÚ, ktoré ponúkli spoľahlivé údaje, hlásili najvyšší podiel hasičov v rámci národnej zamestnanosti Grécko, Estónsko a Cyprus s podielom nad 0,4 percenta. Najnižšie podiely, približne 0,1 percenta, majú Holandsko a Francúzsko.

 

Na úrovni EÚ mala v roku 2022 väčšina hasičov od 30 do 49 rokov. Najvyšší počet ich bol vo vekových skupinách 40 až 44 rokov (65.730) a 35 až 39 rokov (59.810). Mladých hasičov vo veku 15 až 29 rokov bolo 45.280 a 91.570 európskych požiarnikov bolo vlani vo veku 50 a viac rokov. Eurostat upozornil, že údaje z prieskumu pracovných síl hasičov v EÚ za rok 2022 sa neuvádzajú za Dánsko, Írsko, Luxembursko, Maltu a Rakúsko z dôvodu veľmi nízkej spoľahlivosti. Údaje s nízkou spoľahlivosťou poskytli aj Bulharsko, Chorvátsko, Lotyšsko, Slovensko a Slovinsko.

Týždenník Politico pripomenul, že Európska komisia vynakladá v posledných rokoch veľké úsilie na rozšírenie úlohy EÚ v reakcii na prírodné katastrofy a postupne buduje stálu flotilu hasičských lietadiel a vrtuľníkov, ktoré môžu byť vyslané do krajín bojujúcich s lesnými požiarmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Jaromír Novák Foto: Správy - Pravda
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies