V Košiciach slávnostne otvoriili prvú slovenskú Kunsthalle

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 08:57 • 2 min
V Košiciach slávnostne otvoriili prvú slovenskú Kunsthalle

KOŠICE - Košice sa vďaka titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) stávajú skutočným európskym centrom kultúry a umenia. Pri príležitosti slávnostného otvorenia prvej slovenskej Kunsthalle to povedal primátor mesta Richard Raši.

slovakia

left justify in out

Zo schátranej budovy starej krytej plavárne za takmer presne rok vyrástol jedinečný polyfunkčný priestor určený súčasnému umeniu, ktorý nemá na Slovensku obdobu. Rekonštrukcia v hodnote takmer 7,5 milióna eur financovaná z prostriedkov Európskej komisie, otvorila svoje brány návštevníkom v stredu 3. júla.

Kunsthalle je typ kultúrnej inštitúcie, ktorá prezentuje súčasné umenie a na rozdiel od múzea, nemá vlastné zbierky, ale vždy ponúka nové a originálne výstavy. Oficiálny názov košickej Kunsthalle je Kunsthalle/Hala umenia Košice (HUK) a jej špecifikom je silný dôraz na element vody, ktorý má pripomínať históriu a pôvodný účel tejto budovy.

Rekonštrukcia starej krytej plavárne trvala takmer rok. Architektonicky jednu z najhodnotnejších budov v Košiciach sa aj napriek počiatočným komplikáciám so statikou podarilo zachrániť a Košice sa dnes môžu hrdiť prvou Kunsthalle na Slovensku. Multifunkčný priestor je určený na medzinárodné výstavy umenia, umeleckých objektov, nových médií a organizovanie worshopov. Špecifické prepojenie vody s výstavným priestorom výrazným spôsobom podporí vznik a prezentáciu nových originálnych foriem umenia bez podobnej možnosti prezentovať ich na inom mieste na Slovensku. Okrem výtvarného umenia tu nájdu svoje miesto aj svetelné inštalácie. Prvok vody bude využívaný v spojení s tanečným a divadelným umením, čím vznikne multifunkčný priestor, ktorý má slúžiť širokej verejnosti s rôznymi umeleckými preferenciami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies