Andrej Bíreš sa pridá k početnej slovenskej stope v Norimbergu, hral tu aj jeho otec

NETKY.SK • 10 August 2020, 14:00 • 2 min
Andrej Bíreš sa pridá k početnej slovenskej stope v Norimbergu, hral tu aj jeho otec

V pokračovaní rozhovoru so slovenským zástupcom v nemeckej najvyššej hokejovej súťaži DEL, ktorý si v nasledujúcej sezóne zahrá za Norimberg, sme sa Andreja Bíreša pýtali aj na rodnú Banskú Bystricu. Ako vníma prerod Baranov z víťazného tímu na najmladší kolektív v slovenskej najvyššej súťaži? A akú úlohu zohral otec Andreja Bíreša pri prestupe do Norimbergu, za ktorý v minulosti v minulosti tiež hrával?

slovakia

left justify in out

Andrej, ako teraz vnímate Banskú Bystricu? Po tých úspešných rokoch teraz príde akési zotavovacie obdobie, resp. sa všetko ide škrtať, aj iClinic v podstate už asi odišiel ako hlavný sponzor, tá zmluva skončila. Ako Baranov vnímate teraz? Budú začínať akoby odznova. Mení sa káder, určite už asi nebude hrať na špici.

To sa ešte nedá povedať, lebo hokej je krásny v tom, že nikdy neviete, čo bude. Ako, samozrejme, tie najväčšie predpoklady majú asi Michalovce či Zvolen, ale myslím si, že Bystrica má veľmi dobrého mladého trénera Nora Javorčíka, ktorý vie pracovať s mladými hráčmi. Neviem presne povedať, nechám sa prekvapiť, ako na tom Bystrica bude. Ale myslím si, že to nebude zlé. Myslím si, že to môže byť na niečo aj dobré. Tí mladí chlapci dostanú priestor konečne sa presadiť a hrať hokej v Bystrici.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gajan, Belányi, Sojka, Giertl, Lunter a Petrinec uzatvárajú zoznam hráčov na novú sezónu Predstavovanie hráčov na sezónu 2020/21 končíme šiestimi mladíkmi. V drese s baranom na hrudi pokračujú brankári Matej Gajan i Filip Belányi, obranca Félix Petrinec a aj útočníci Dominik Sojka, Lukáš Lunter a Oliver Giertl. Matej Gajan v minulej sezóne odchytal v Tipsport lige osem zápasov a prezentoval sa skvelými výkonmi. Priemerne inkasoval len 1,47 gólu na zápas, jeho percentuálna úspešnosť zásahov bola 94,5%. Raz nastúpil v Lige majstrov. Okrem toho zbieral štarty aj v Bratislave Capitals a HK Levice hrajúcich SHL. Ďalším brankárom je 19-ročný vekom stále junior Filip Belányi. Ten bol v predošlom ročníku jednotkou nášho juniorského tímu. Obranca Félix Petrinec si pod Danom Cemanom našiel miesto v zostave. Odohral 33 zápasov, osemkrát nastúpil za Bratislavu Capitals. Teraz by mal na ľade dostávať ešte viac priestoru. O svoje miesto v zostave zabojuje trojica mladých útočník. Dominik Sojka debutoval v našom áčku už v sezóne 2018/19 ako 17-ročný. V minulej sezóne ale odohral iba sedemnásť zápasov, za čo mohlo zranenie, ktoré ho pripravilo aj o MSJ. Lukáš Lunter má na konte celkovo 52 štartov v Tipsport lige. Nazbieral ich nielen v našom drese, ale aj v HK Orange 20 a Liptovskom Mikuláši, kde v predošlom ročníku hosťoval. Jeden štart si pripísal v Lige majstrov, rovno strelil gól. Oliver Giertl tiež zbieral skúsenosti v inom tíme najvyššej súťaže, deväťkrát nastúpil za Nové Zámky. Obliekol si už ale aj dres banskobystrického A-mužstva, raz i v CHL a tiež bol súčasťou HK Orange 20. S naším tímom budú trénovať aj brankári Mário Lamper a Filip Šubrt. PS: Ďakujeme, že ste s nami zvládli tento maratón zverejňovania hráčov. Od 5.8. začíname prípravu na ľade, už čoskoro vám ukážeme aj naše dresy na prípravu a zverejníme aj zoznam prípravných zápasov. Sme radi, že sa vám páčia aj naše nové grafické vizuály, na ktorých spolupracujeme s talentovaným Šimonom Ďuriančikom #mysmebarani

Příspěvek sdílený HC ´05 BANSKÁ BYSTRICA (@hc05bb),

 

 

Čo sa týka vášho otca, on niekedy hral v Norimbergu. Asi určite vám aj on odporúčal, že choď tam, poznám to tam, je to tam dobré... Okrem toho tam však aj on zohral nejakú úlohu? Či prehodil s niekým pár slov?

Nie. To všetko môj agent a ja sme si riešili všetko na výkonoch. Tam on zohral úlohu len v tom, že viem, že to tam pozná, že sa mu to tam páči. Vravel na to iba pozitíva, tak aj preto som sa rozhodol, že tam pôjdem.

 

 

 

Ako často sa s otcom rozprávate o hokeji, o svojej hre?

Väčšinou si po každom zápase zavoláme a povie mi nejaký ten svoj názor, povie mi nejaké rady, ale zase nejako veľmi často to nie je.

 

On sa teraz pohybuje aj pri agentovi Gbúrovi, aspoň tak mi to minule spomínal. Niečo tam robí, okrem iných aktivít, ktorým sa venuje.

On je stredoškolský učiteľ a pomáha Tomášovi Gbúrovi k vyhľadávaniu nových talentov na Slovensku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

... Merry Christmas!😊🎅🏽🎁🎄

Příspěvek sdílený Andrej Bíreš (@andrej.bires),

 

A vy, keď sa na neho pozeráte ako na bývalého hráča, tak vy ako súčasný hokejista, ktorý sa stále venuje hokeju, vidíte možno svoje ďalšie pôsobenie ako skaut, alebo možno skôr ako tréner či nejaký manažér?

To ešte uvidím, čo budem robiť. Istotne by som však chcel zostať pri hokeji. Robím to celý život, čiže istotne zostanem pri tom. Či to už bude tréner, skaut, to už nechám na budúcnosť, čo tá prinesie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na Golianovej !! :)

Příspěvek sdílený Andrej Bíreš (@andrej.bires),

 

 

Zvykne sa tak hovoriť, každý tak povie, že by chcel hrať čo najdlhšie, len musí slúžiť zdravie, musí byť výdrž, nejaká sila, aj chuť. Jágr to dokázal do 45. roku života, nevieme, či nebude pokračovať. Chára je tiež už dosť starý a stále ešte hrá, možno bude hrať ešte dlhšie ako Jágr. Ako to vidíte vy?

Tak ja budem hrať dovtedy, dokedy ma to bude baviť. A kým bude zdravie slúžiť, to už je klasická otázka. Lebo nechcem to hrať už potom tak, aby som na starobu nevedel chodiť, keď by som mal náhodou zničené kolená. Kým ma to bude baviť, kým bude zdravie slúžiť a budem si užívať ten hokej, tak ho budem hrať.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

‼️EC Bad Nauheim 2018/19‼️💯 #del2 #icehockey #newteam

Příspěvek sdílený Andrej Bíreš (@andrej.bires),

 

Zatiaľ ste nemali nejaké také zranenie, ktoré by vám komplikovalo život?

Mal som zranenie kolena, ešte keď som mal osemnásť rokov. Ale, musím zaklopať, že zatiaľ nič také vážne, čo by ma vyradilo na dlhšiu dobu.

 

Pokračovanie nabudúce. Prečítajte si aj prvú časť rozhovoru s Andrejom Bírešom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona