V Kežmarku si môžete obzrieť exponáty spojené s Prvou svetovou vojnou

NETKY.SK • 3 Január 2015, 19:10 • 2 min
V Kežmarku si môžete obzrieť exponáty spojené s Prvou svetovou vojnou

KEŽMAROK - Návštevníci Múzea v Kežmarku si do konca januára 2015 môžu obzrieť exponáty spojené s Prvou svetovou vojnou. Viaceré pochádzajú z osobných zbierok a sú vystavované po prvýkrát.

slovakia

left justify in out

Informácie o výstave poskytla agentúre SITA riaditeľka múzea Erika Cintulová. Vyznamenania, odznaky, dobové fotografie či noviny múzeu prepožičali aj príbuzní účastníkov vojny.

 

Múzeum chce návštevníkom priblížiť vojnu od jej vypuknutia cez samotný priebeh, a jej dopad na Kežmarok. Jeho riaditeľka verí, že na viacerých fotografiách možno Kežmarčania nájdu aj svojich príbuzných, predkov. Medzi vzácne exponáty podľa nej patrí album s fotografiami z lazaretu v Kežmarku. Je na nich vyobrazený vtedajší nemocničný personál a zranení vojaci. „Ide o zábery z Kežmarku, pretože tieto lazarety, nemocnice boli vytvorené na školách a s veľkou pravdepodobnosťou možno aj v administratíve múzea, ktorá v minulosti slúžila ako nemocnica pre chorých,“ pripomenula Cintulová. V takejto nemocnici kedysi podľa jej slov pracoval aj známy Kežmarčan doktor Vojtech Alexander, po ktorom je pomenovaná súčasná nemocnica.

 

Podľa riaditeľky múzea sa v zbierkovom fonde našlo veľmi veľa zaujímavých a vzácnych exponátov. Ako uviedla, bez pomoci verejnosti by to nešlo. Viaceré predmety zapožičali alebo venovali rodiny pamätníkov alebo účastníkov konfliktu. „Poskytli nám zaujímavé exponáty, svoje poznatky. Išlo predovšetkým o príbuzných, ktorí bojovali počas Prvej svetovej vojny na ruskom a rumunskom fronte,“ dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies