V kauze utýranej maloletej Lucky prijal súd obžaloby

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 10:14 • 2 min
V kauze utýranej maloletej Lucky prijal súd obžaloby

BRATISLAVA - V kauze utýranej maloletej Lucky Luknárovej prijal dnes senát Okresného súdu Bratislava I na svojom verejnom zasadnutí obžalobu na jej matku Alexandru Hrotákovú a jej otčima Juraja Hrotáka.

slovakia

left justify in out

Súd prijal obžalobu na dvojicu za obzvlášť závažný zločin vraždy a vytýčil termín hlavného pojednávania na 12. a 13. mája. Prokurátorka aj právni zástupcovia zhodne dnes odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. Predseda senátu zamietol dnes žiadosť obžalovaného Juraja Hrotáka, ktorý požadoval vylúčiť verejnosť, teda médiá nielen zo zasadnutia, ale aj z hlavného pojednávania s tým, "že medializácia prípadu negatívne pôsobí na jeho psychiku". Duo na zasadnutie eskortovali z väzby.

 

V prípade maloletej Lucky Luknárovej padlo koncom februára ďalšie obvinenie, tentoraz už aj na pracovníčku Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava II. Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave vzniesol 21. februára obvinenie voči zamestnankyni Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava II. M. H. pre skutok kvalifikovaný ako prečin marenia úlohy verejným činiteľom a to v súvislosti s porušením povinnosti verejného činiteľa pri starostlivosti o maloletú Lucku. 

 

Polícia už minulý rok v októbri prekvalifikovala trestné stíhanie Juraja Hrotáka a jeho manželky Alexandry Hrotákovej, matky nebohej Lucky, z týrania blízkej osoby na obzvlášť závažný zločin vraždy. Polícia najskôr obvinila Juraja Hrotáka z týrania, neskôr v tomto prípade obvinila aj Alexandru Hrotákovú. Otčim dievčatka sa chcel s prokurátorom dohodnúť a výmenou za priznanie dostať nižší trest. Bratislavská Krajská prokuratúra vypracovala dohodu o vine a treste, poslala ju na súd, avšak napokon ju na príkaz Generálnej prokuratúry SR stiahla. Zároveň bol vydaný pokyn na doplnenie dokazovania v prípravnom konaní, so zameraním aj na ustálenie právnej kvalifikácie skutku a preskúmanie primeranosti dohodnutého trestu.

 

Policajti našli telo malej Lucky v byte, v ktorom bývala jej rodina, v septembri 2012. V tom čase bola približne tri roky po smrti. Za komplexné a dôsledné posúdenie trestnej zodpovednosti všetkých osôb v tejto trestnej veci sa zasadil generálny prokurátor Jaromír Čižnár. 

 

Otčim utýranej Lucky Juraj Hroták a jeho manželka sú teda stíhaní väzobne. Juraj Hroták si v polovici minulého roka odpykal trest za inú trestnú činnosť. Alexandru Hrotáková zasa minulý rok prepustili na slobodu, keď si vo väzbe odpykala sedemmesačný trest, na ktorý ju pôvodne Okresný súd Bratislava II odsúdil za neoprávnené poberanie prídavkov na mŕtvu Lucku a za pokus o vstup do cudzieho bytu bez vedomia majiteľa. Matka však na slobode dlho nepobudla. Po prepustení z väzby ju zadržala polícia a najskôr ju obvinila z trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies