V kauze Nagyová ide v skutočnosti o sabotáž, myslia si žalobcovia

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 11:04 • 2 min
V kauze Nagyová ide v skutočnosti o sabotáž, myslia si žalobcovia

PRAHA - Český Úrad pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) už od roku 2012 tajne preveruje prípad bývalej šéfky kabinetu predsedu vlády ČR Petra Nečasa Jany Nagyovej pre podozrenie zo sabotáže, zistil denník Mladá fronta DNES zo spisu. Znamená to, že v kauze podľa žalobcov ide o oveľa viac, ako verejnosť doteraz vedela.

slovakia

left justify in out

Podstatu prípadu totiž žalobcovia vidia v tom, že organizovaná skupina ľudí sa cielene snažila obsadzovať kľúčové posty v štátnej správe tak, aby z toho mala úžitok a zároveň aj krytý chrbát.
      

Aktéri podľa nich "úmyselne poškodzovali ústavné zriadenie alebo obranyschopnosť Českej republiky".
      

V ponovembrových dejinách je takýto smer vyšetrovania úplne ojedinelý, komentuje spravodajský server iDNES.cz. 
      

"Siedmeho marca 2012 začal ÚOOZ úkony na preverenie skutočnosti dôvodne nasvedčujúce spáchaniu trestného činu sabotáže," píše dozorujúci štátny zástupca (prokurátor) Rostislav Bajger.
      

Z toho, že "marili alebo sťažovali plnenie dôležitej úlohy orgánu verejnej moci", podozrieva žalobca organizovanú skupinu na čele s bývalým námestníkom vrchného štátneho zástupcu (prokurátora) v Prahe Liborom Grygárkom a exnámestníkom ministra vnútra Michaelom Morozom. Obaja podozrenia odmietajú.
      

Grygárkovi zatiaľ polícia oznámila obvinenie zo zneužitia právomoci v kauze okolo lobistu Romana Janouška.
      

"Obvinenie je nepravdivé a nemá oporu v dôkazoch", povedal už dávnejšie Grygárek. Michal Moroz označil podozrenia z konšpirácie za absurdné a povedal, že sa ničoho nezákonného nedopustil, napísal iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies