V kauze Bonanno pokračuje súd v prípade žaloby Tichého

NETKY.SK • 21 November 2013, 11:29 • 2 min
V kauze Bonanno pokračuje súd v prípade žaloby Tichého

BRATISLAVA – V kauze právnického stretnutia v kaviarni Bonanno v Rajeckých Tepliciach dnes pokračuje ďalšie pojednávanie, v rámci ktorého na ochranu osobnosti žaluje vydavateľstvo Ringier Axel Springer bývalý zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý.

slovakia

left justify in out

Tichý požaduje od vydavateľstva zaplatiť nemajetkovú ujmu vo výške 200.000 eur a v prípade tejto žaloby OS BA II pojednával dnes už štvrtý raz. "Na stretnutí boli ľudia s právnickým vzdelaním, vrátane študentov, a bol tam aj spolumajiteľ kaviarne podnikateľ Štefan Comorek," vypovedal dnes právnik Tibor Péchy, ktorý mal na zverejnených fotografiách v denníku Nový Čas modré slúchadlá a atrapu samopalu. Okrem iného zdôraznil, že na stretnutí nepožívali alkohol a nerobili na ňom neprístojnosti. Dôrazne odmietol, že by išlo o "zvrhlý žúr", ako o tom napísala redaktorka Nového Času. "Neznížil by som k tomu, že by som napodobňoval takú osobu, ktorú odsudzujem (strelca Harmana - poznámka TASR). Každý súdny človek musí odsúdiť taký čin, ktorého sa dopustil Harman," povedal ďalej Péchy a pripomenul pritom, že "nič na stretnutí nemalo nič spoločné s tým, že by Harmana obdivovali". V Bonanne sú, ako dodal, vystavené nefunkčné zbrane. Na stretnutí dostal pamätnú tabuľu a sošku, s ktorou si zatancoval. Nefunkčný samopal mal v rukách, lebo požadoval niektorého z účastníkov, aby mu "vydal stanovy združenia Justičný Oskar, a maketu zbrane zobral zo stolíka". Péchy pokladá za zmanipulované záznamy - "fotografie jeho tanca so samopalom", ktoré sa objavili v denníku. On tancoval len so soškou, ktorú dostal.

 

Na dnešné pojednávanie boli predvolaní aj autorka článkov, ktorá sa dostavila, podnikateľ Comorek, ktorý sa ospravedlnil, a vypovedať by mala aj čašníčka z kaviarne Bonanno.

Vydavateľstvo bude v kauze právnického stretnutia v kaviarni Bonanno v Rajeckých Tepliciach najnovšie čeliť ďalšej, v poradí deviatej žalobe. Aj túto žalobu považuje vydavateľstvo za útok na slobodu tlače. Žalobu na ochranu dobrého mena a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške milión eur podalo tentoraz občianske združenie (OZ) Justičný Oskar, ktoré v Bonanne usporiadalo pre svojich členov na jeseň 2010 ustanovujúcu schôdzu.

"Potvrdzujem, že v kauze právnického stretnutia v kaviarni Bonanno v Rajeckých Tepliciach bola v júni 2013 na Vydavateľstvo Ringier Axel Springer podaná v poradí už deviata žaloba. Žalobcom je občianske združenie Justičný Oskar, ktoré okrem ospravedlnenia v novinách žiada aj náhradu škody vo výške milión eur. Podľa žaloby takáto škoda vznikla občianskemu združeniu tým, že osoby, ktoré prisľúbili žalobcovi finančné plnenia na podporu činnosti združenia, v dôsledku zverejnenia článkov o afére stratili dôveru v združenie a už nemali záujem prispievať na jeho činnosť. Táto žaloba je však špecifická v tom, že kým v ostatných prípadoch žiadajú účastníci stretnutia nemajetkovú ujmu len od vydavateľstva, teraz o náhradu škody žalujú aj redaktorku Nového Času. Žalobca tiež požiadal súd o oslobodenie od platenia súdnych poplatkov, ktoré však Okresný súd zamietol. Vydavateľstvo aj túto žalobu považuje za útok na slobodu tlače a tiež za určitý nátlak na svoju redaktorku a mieni sa proti tomu brániť všetkými zákonnými prostriedkami," uviedol v stredu 20. novembra pre TASR právny zástupca Ringier Axel Springer Róbert Bános. Ako zdôraznil, považujú za "nemysliteľné, aby v demokratickej spoločnosti boli médiá postihované za odhaľovanie závažných káuz, hlavne, ak je článkami naplnený verejný záujem".

Ringier Axel Springer čelil doteraz dovedna ôsmim žalobám na ochranu osobnosti od právnikov, ktorí sa mali zúčastniť na stretnutí členov OZ Justičný Oskar v októbri 2010. Medzi nimi sú štyria sudcovia Najvyššieho súdu SR a bývalý zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý. Žaluje aj podnikateľ Comorek a v jeho prípade Okresný súd Bratislava II za dva roky nevytýčil ani jedno hlavné pojednávanie. Spolu žiadajú náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 940.000 eur. Žalobu podal aj právnik Tibor Péchy, ktorý má na zverejnených fotografiách modré slúchadlá a atrapu samopalu. Tým údajne nápadne pripomína a zosmiešňuje Ľubomíra Harmana, ktorý v lete 2010 zavraždil v bratislavskej Devínskej Novej Vsi sedem ľudí. Všetky žaloby pojednávajú rozliční sudcovia Okresného súdu Bratislava II.

Na tomto nižšom bratislavskom súde naposledy v pondelok 18. novembra pokračoval proces, v ktorom žaluje vydavateľstvo Ringier Axel Springer sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Michalík, ktorý požaduje náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 100.000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies