V Kalifornii uniklo po poškodení ropovodu možno až 400-tisíc litrov ropy

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 09:15 • 2 min
V Kalifornii uniklo po poškodení ropovodu možno až 400-tisíc litrov ropy

LOS ANGELES - Až takmer 400.000 litrov ropy mohlo tento týždeň uniknúť po prasknutí ropovodu pri pobreží amerického štátu Kalifornia, čo predstavuje približne päťnásobok pôvodne odhadovaného množstva. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na stanovisko spoločnosti, ktorá ropovod prevádzkuje.

slovakia

left justify in out

Odhadované množstvo 397.500 litrov uniknutej ropy predstavuje podľa prevádzkovateľa najhorší možný scenár. Do oceánu sa dostala približne pätina z tohto množstva, teda približne 79.500 litrov nespracovanej ropy, uviedla spoločnosť Plains All American Pipeline.

 

Predstaviteľ energetiky v kalifornskom okrese Santa Barbara označil utorkový únik ropy za najväčší pri tamojšom pobreží za posledných najmenej 46 rokov. Poškodený ropovod, vedúci súbežne s miestnou diaľnicou č. 101, zanechal pri chránenej pláži Refugio State Beach ropnú škvrnu s dĺžkou 6,4 kilometra, ktorá zasahovala do oceánu v dĺžke 46 metrov. Pláž museli v dôsledku havárie uzavrieť.

 

Spoločnosť Plains All American Pipeline po zistení poškodenia ropovodu zastavila tok ropy a vydala toto oficiálne stanovisko: "Naša spoločnosť sa hlboko ospravedlňuje za únik a robí všetko pre to, aby sa minimalizoval jeho vplyv na životné prostredie".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies