V Japonsku zrušili pojednávanie s podozrivým z vraždy expremiéra Abeho

NETKY.SK • 12 Jún 2023, 10:45 • 2 min
V Japonsku zrušili pojednávanie s podozrivým z vraždy expremiéra Abeho

TOKIO - Predsúdne pojednávanie s mužom obžalovaným zo zavraždenia japonského expremiéra Šinzóa Abeho v pondelok zrušili po tom, čo na súd doručili podozrivý predmet.

slovakia

left justify in out

Predsúdne pojednávanie s mužom obžalovaným zo zavraždenia japonského expremiéra Šinzóa Abeho v pondelok zrušili po tom, čo na súd doručili podozrivý predmet, uviedli tamojšie médiá. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

 

Súd v japonskom meste Nara nebol bezprostredne schopný potvrdiť správy zverejnené verejnoprávnou stanicou NHK i ďalšími miestnymi médiami, podľa ktorých boli jeho priestory evakuované po tom, čo bola na súd doručená "neidentifikovaná taška". Štyridsaťdvaročný Tecuja Jamagami vlani 8. júla z podomácky vyrobenej zbrane dvakrát odzadu vystrelil na Abeho. Ten utrpel vážne zranenia a veľkú stratu krvi, ktorým neskôr podľahol.

 

K útoku došlo v meste Nara počas Abeho prejavu v rámci kampane pred voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Jamagami čelí obvineniam z vraždy a porušenia zákonov týkajúcich sa kontroly zbraní. V prípade usvedčenia mu môže hroziť až trest smrti, píše AFP. Abeho si ako terč útoku podľa vlastných slov vybral z presvedčenia, že bývalý premiér je napojený na Cirkev zjednotenia. Cítil voči nej odpor kvôli darom, ktoré jej poskytla jeho matka a spôsobili bankrot jeho rodiny. Okolnosti atentátu podnietili preskúmanie "nedostatočnej bezpečnosti", ktorú úrady priznali, a šéf japonskej polície následne odstúpil, pripomína AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies