Peking ponúkol vakcíny a finančnú pomoc ľuďom v Pásme Gazy

NETKY.SK • 21 Máj 2021, 15:05 • 2 min
Peking ponúkol vakcíny a finančnú pomoc ľuďom v Pásme Gazy

PEKING - Čína ponúkne finančnú pomoc a 200-tisíc dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 Palestínčanom, ktorých postihli boje v Pásme Gazy.

slovakia

left justify in out

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Čao Li-ťien v piatok povedal novinárom, že poskytnú milión USD ako núdzovú humanitárnu pomoc. Ďalší milión poputuje Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA), ktorý poskytuje nevyhnutnú pomoc 75 percentám obyvateľstva územia, ktoré predstavujú utečenci.

 

Pre boje zahynulo najmenej 230 ľudí
Čína bude naďalej „poskytovať humanitárnu podporu v rámci svojich možností a aktívne sa podieľať na obnove Gazy podľa potrieb palestínskej strany,“ vyjadril sa Čao počas brífingu. Čína je silným zástancom Palestíny, ale tiež udržiava pevné vzťahy s Izraelom.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje na „značné traumatické potreby“ na palestínskych územiach, kde si 11 dní bojov medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi vyžiadalo najmenej 243 mŕtvych.

 

Hovorkyňa WHO Margaret Harris uviedla, že na palestínskych územiach utrpelo zranenia celkovo 8538 ľudí a boje poškodili 30 zdravotníckych zariadení v Gaze. Poškodená infraštruktúra podľa nej tiež bráni prístupu sanitiek.

 

Prečítajte si tiež: Izrael má na svedomí ďalšie obete, pri útoku zomreli ženy a deti

 

Zdravotníci sú na pokraji svojich síl
Regionálny riaditeľ Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) pre Blízky a Stredný východ Fabrizio Carboni odhadol, že v Gaze je niekoľko stoviek kusov nevybuchnutej munície a zdravotnícke pomôcky predstavujú naliehavú potrebu.

Sacha Bootsma, popredná predstaviteľka WHO v Pásme Gazy, varovala, že boje priviedli tamojší systém zdravotnej starostlivosti na pokraj kolapsu a očkovanie proti COVID-19 sa tam zastavilo.

 

Boje ovplyvnili tiež testovanie na koronavírus, riaditeľ UNRWA v Gaze Matthias Schmale uviedol, že centrálne testovacie laboratórium „znefunkčnil masívny výbuch bomby“.

 

Ako tiež uviedol, v piatok bude niekoľkohodinové okno, počas ktorého by sa do Pásma Gazy mohli cez priechod Kerem Šalom dostať zásoby a humanitárna pomoc. V oblasti začalo v piatok nadránom platiť prímerie.

(1 EUR = 1,2203 USD)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies