V Gabčíkove bude kvôli migrantom viac policajtov

NETKY.SK • 18 August 2015, 11:57 • 2 min
V Gabčíkove bude kvôli migrantom viac policajtov

BRATISLAVA - Polícia zvýši pre situáciu s migrantmi v Gabčíkove počet policajtov, v pláne sú tiež pravidelné výjazdy pohotovostnej motorizovanej jednotky.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informoval riaditeľ tlačového odboru ministerstva vnútra Ivan Netík, polícia plánuje aj iné opatrenia, tie však nie je možné z taktických ani bezpečnostných dôvodov konkretizovať. "Treba si uvedomiť, že ľudia, ktorí tu budú ubytovaní, sú žiadateľmi o azyl v Rakúsku, už sú v cieľovej krajine, kde chcú získať azyl. Preto akékoľvek výtržnosti alebo porušovanie zákona by v konečnom dôsledku pre nich znamenalo, že tento azyl nezískajú a budú z Rakúska vyhostení," vysvetlil. Rezort vnútra preto nepredpokladá, že by k narušeniu verejného poriadku dochádzalo. "Okrem našich opatrení si rakúska strana prinesie vlastnú bezpečnostnú službu," dodal.

 

Ako povedal minister vnútra Robert Kaliňák v pondelok 17. augusta, zatiaľ nie je jasné, kedy migranti do Gabčíkova prídu. Podľa Migračného úradu SR by malo 250 ľudí prísť v auguste, ďalších 250 v septembri. So starostom Gabčíkova Ivánom Fenesom sa práve pre opatrenia stretol pred niekoľkými dňami policajný prezident Tibor Gašpar, stretnúť sa chcel i riaditeľ migračného úradu Bernard Priecel, to však podľa Netíka z ministerstva vnútra starosta odmietol. "Minister vnútra nemá problém sa v tejto súvislosti stretnúť so starostom Gabčíkova," poznamenal pre agentúru SITA.

 

Okrem utečeneckého tábora v Gabčíkove existuje podľa riaditeľa tlačového odboru rezortu vnútra niekoľko iných možností, kam možno migrantov ubytovať. "Z hľadiska dostupnosti a pripravenosti sa nám ale Gabčíkovo zdá najvýhodnejšie," vysvetlil. Nejde podľa neho o zriadenie nového tábora, tieto budovy sa ako azylové centrum využívali od roku 1994 a prešli nimi tisícky žiadateľov o azyl.

 

Obyvatelia Gabčíkova s prijatím 500 utečencov z Rakúska nesúhlasia. Dôkazom bolo miestne referendum v nedeľu 2. augusta, v ktorom migrantov a zriadenie dočasného utečeneckého tábora odmietli. Proti táboru v obci bolo 96,67 percenta občanov, a teda 2 501 obyvateľov, ktorí plebiscit podporili. V referende občania oprávnení hlasovať odpovedali na otázku: "Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora v budove STU v obci Gabčíkovo?" Na referendovú otázku odpovedalo "nie" 3,32 percenta zo zúčastnených voličov. Ministerstvo vnútra výsledku referenda rozumie ako prejavom obáv z migrantov, ktoré má celé Slovensko. Pripomenulo však, že migranti, ktorých majú umiestniť v Gabčíkove, tam strávia iba nevyhnutný čas,

 

Minister vnútra Robert Kaliňák podpísal 21. júla s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou-Leitnerovou dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen. Dohoda platí na dva roky. Migračný úrad rezortu vnútra uviedol, že azylové konanie by malo byť rýchle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies